U OŠ Stjepana Radića Bibinje traži se učitelj/ica stranog jezika, ne engleskog, njemačkog, talijanskog ili francuskog - već češkog jezika.

- Pismeno smo zatražili suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Odjel za posebne programe i dobili suglasnost za zapošljavanje profesora češkog jezika na tri sata nastave tjedno, kazala je Mirka Sikirić, ravnateljica OŠ Stjepan Radić.

U tijeku je javni natječaj, a po okončanju i izboru kandidata počet će i nastava.
Imaju uvjete za izvođenje novog programa

- Ovo ljeto smo zaprimili zahtjev zadarske udruge Oko Jadrana predsjednice Barbore Veselić da se u jednoj od škola Zadarske županije ustroji nastava njegovanja češkog jezika i kulture po modelu C. Pismenu potporu za ovu inicijativu je dao i Savez Čeha u RH, rekla je Sikirić.

Po modelu C nastava se izvodi na hrvatskom jeziku uz dodatnih dva do pet školskih sati namijenjenih učenju (njegovanju) jezika i kulture nacionalne manjine. Dodatna satnica u trajanju od pet školskih sati tjedno obuhvaća učenje jezika i književnosti nacionalne manjine, geografije, povijesti, glazbene i likovne umjetnosti.

- Udruga Oko Jadrana je za sada registrirala šest učenika s područja naše županije zainteresiranih za pohađanje nastave na češkom jeziku, od kojih su dva djeteta iz Bibinja, a po jedno dijete iz drugih škola. S obzirom da škola ima prostorne mogućnosti, izrazili smo spremnost za uvođenje ovog programa u školski kurikulum, naglasila je ravnateljica Sikirić.

Udruga Oko Jadrana pretpostavlja da ima više zainteresiranih učenika/roditelja za pohađanje ovog programa, ali još nisu upoznati s postojanjem ovakve mogućnosti.

- Jako nas veseli što imamo uvjete za uvođenje ovog programa. Osim što ćemo djeci pružiti mogućnost učenja jezika i kulture njihovog matičnog naroda, vjerujemo da otvaramo perspektivu za budućnost, navodi Sikirić dodajući kako je češki jezik jedan od jezika EU.