ZADAR - Vrijeme od formiranja Vlade, koje je jučer započelo, pretvoreno je u pravu licitaciju.

U javnom prostoru Zadra, ona se svodi na pitanje ima li Zadrana u Vladi, a pri tom svi zaboravljaju kako je rođeni Zadranin, Tomislav Karamarako jučer potvrdio da će biti jedan od četvorice potpredsjednika Vlade. Hoće li pri tom biti prvi ili drugi, to će znati kada Vlada dobije svoj pečat. 

Suvišno je pitanje hoće li gradonačelnik Božidar Kalmeta postati članom Vlade. On je za sada saborski zastupnik, a u Vladi je odradio dva mandata. 

Čini se da je svima važno da tamo po tradiciji bude netko od zadarskih političara, jer Zadar to zaslužuje obzirom na broj mandata kojeg je izborio Domoljubnoj koaliciji. 

Željko Dilber je dugo vremena kotirao kao potencijalni ministar branitelja. Ali zadarske udruge proizašle iz Domovinskog rata na tom mjestu žele umirovljenog brigadira HV-a Miodraga Demu, koji je 100-postotni ratni invalid. On potječe iz okolice Zadra, točnije iz malog naselja Grgurice.

Još jedan, zadarskih korijena, nameće se hrvatskoj javnosti preko najave HSP Ante Starčevića za ministra pravosuđa. Magazin Fenix koji izlazi u Njemačkoj, a uređuje ga Zadranka, otkrio je kako bi to mogao biti odvjetnik Davor Prtenjača.

On je „diplomirao na elitnom Pravnom sveučilištu LMU u Münchenu, a doktorant je Sveučilišta u Beču. Prtenjača također dolazi iz naglašeno domoljubne obitelji, čiji roditelji su podrijetlom sa šireg zadarskog i valpovačkog područja", navodi se u Fenixu.