Župani Zadarske i Ličko-senjske županije supotpisat će zahtjev kojim će od Ministarstva zatražiti žurni nastavak u aktivnostima koje vode ka realizaciji projekta Centar planinskog turizma Sveto brdo, izvijestio je Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese, odgovarajući pismeno na vijećničko pitanje Marka Klanca o sudbini ovog projekta.

Klanac je, naime, pitao što će biti s projektom koji je najavljivan već 6-7 godina i čija je procijenjena vrijednost 120 milijuna eura.

1.400 novih radnih mjesta?

- Bilo je govora o pješačkim stazama, biciklističkim stazama, skijaškim stazama. Isto tako na stranicama ZADRA-e i ostalih koji su to pratili govorilo se o 1.400 novih radnih mjesta, godišnjem prihodu od 38 milijuna eura i krajnji cilj projekta, kako se pisalo, je povezati turističku Liku i Dalmaciju. Međutim, ništa se nije desilo u tih 7-8 godina. U kojoj je fazi projekt? Je li točno da je potrošeno skoro 15 milijuna kuna u pripremu projekta i koliko je od toga uloženo od strane Zadarske županije u taj projekt, pitao je Klanac.

Lonić je odgovorio kako općine Jasenice i Lovinac te Zadarska i Ličko-senjska županija od 2006. godine razvijaju taj kompleksan projekt, čije su pripremne aktivnosti do sada financirane sredstvima Svjetske banke, Europske komisije, državnog proračuna, proračuna općina i županija, sredstvima USAID-a i EIB-a, fondova EU, Hrvatskih šuma te MRRFEU.

- Vrijednost do sada izrađene dokumentacije i izvršenih radova je oko 18 milijuna kuna, a Zadarska županija uložila je tek 55.000 kn u pripremu projektne dokumentacije, odgovorio je Lonić dodajući još kako je kroz dosadašnju provedbu aktivnosti razminirano 85 hektara minsko sumnjivog područja unutar PP Velebit, izrađen Master plan razvoja destinacije, različite studije (meteorološka, hidrogeološka, geodetska...) i stručne podloge, Studija izvedivosti itd.

Izuzetan socioekonomski učinak

- Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dalo je podršku projektu i uvrstilo ga među 32 izabrana projekta od nacionalnog interesa, temeljem čega je i financiralo izradu studije izvedivosti i Cost-benefit analizu. Navedena studija, uzimajući u obzir različite scenarije razvoja projekta, dokazala je održivost projekta, ističe Lonić.

- Obje općine i obje županije i dalje vrše intenzivne aktivnosti kako bi došlo do realizacije projekta koji bi imao izuzetan socioekonomski učinak na području obje županije, no jasno je, da niti općine niti županije nemaju kapaciteta voditi projekt te veličine. Zaključak je bio, a u čemu se složilo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, da se projekt realizira kao nacionalni projekt i u tom smjeru idu daljnje aktivnosti, odgovorio je Lonić, napominjući kako se u trenutku pisanja odgovora priprema pismo predsjedniku Vlade RH i nadležnim ministrima.