Promocija završetka letačke obuke trećeg naraštaja polaznika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman), koji se školuju u vojarni Zemunik u Zadru, održana je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.

Promociji su nazočili zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika GS OS RH, zapovjednik omanske zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sultanata Oman, brigadir Naser Said Al Saaidi i drugi. Na prigodnoj svečanosti bili su i rektorica Dijana Vican,  dožupan Božidar Longin, dogradonačelnik Ivica Vlakić te načelnik PU zadarske Neven Paškalin.

Brigadni general Miroslav Kovač tom je prigodom istaknuo kako je ovaj zajednički projekt rezultat napora, rada i profesinalnosti kako omanske tako i hrvatske strane. „Upravo partnerski pristup rezultirao je uspješno provedenom obukom bez ijednog izvanrednog događaja." naglasio je general Kovač. Također je uputio čestitke pilotima, zrakoplovnim tehničarima, nastavnicima letenja i ostalom osoblju koje je sudjelovalo u obuci omanskih pilota.

Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona, pukovnik Damir Barišić istaknuo je kako je uspješan završetak letačke obuke još jednog naraštaja omanskih pilota potvrda visokih standarda i sposobnosti koje je Eskadrila aviona HRZ i PZO razvila u školovanju pilota. Naglasio je da za pilotsko zvanje nisu dovoljne samo sposobnosti i znanja nego je to poziv pun izazova koji traži stalno usavršavanje i učenje.
Predstavnik pilotske škole, pukovnik Tomislav Pušnik osvrnuo se na postignute rezultate svih uključenih u dosadašnje školovanje omanskih pilota i naglasio važnost međusobnog uvažavanja i suradnje bez kojih rezultati ne bi bili na tako zavidnoj razini.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio i brigadir Naser Said Al Saaidi, zapovjednik omanske zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sultanata Oman. Izrazio je zahvalnost pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na stručnosti i profesionalizmu koju su pokazali tijekom provedbe letačke obuke. Istaknuo je kako su omanski polaznici imali priliku ne samo dobiti nova znanja i vještine koji će doprinijeti borbenoj spremnosti omanskog zrakoplovstva, nego i steći neprocjenjiva iskustva u svakodnevnim društvenim kontaktima i upoznati se s ovdašnjom kulturom i običajima.

U trećem naraštaju omanskih pilota školovanje na avionu Pilatus PC-9 u 93. ZB, uspješno je završilo osmorica polaznika. U obuci omanskih polaznika sudjelovalo je 18 pilota Eskadrile aviona kroz šest razdjela letačke obuke ; temeljno i akrobatsko, instrumentalno, navigacijsko, noćno i grupno letenje kao i završna kombinacija svih profila obuke, koji su i ovaj put pokazali kako su u potpunosti osposobljeni za provedbu letačke obuke pripadnika stranih oružanih snaga.