U srijedu u 16 sati osnovana je općinska podružnica HSP AS Gračac. Zboru su nazočili stranački dužnosnici s područja Zadarske županije, dopredsjednik ŽV HSP AS ZŽ Dario Perković, član Glavnog stana HSP AS Zlatko Surać i tajnik ŽV HSP AS ZŽ Marko Fantina.

Nakon uvodnog protokola za predsjednika podružnice HSP AS Gračac jednoglasno je izabran Luka Tomas.

Masovno iseljavanje hrvatskog stanovništva iz Gračaca, kao najveće općine u zadarskoj županiji, sada je već uzelo maha. Cijele obitelji odlaze iz svojih domova u potrazi za boljim životom u druge europske zemlje. Primjerice, prema dostupnim podacima, u samo godinu dana, OŠ Nikola Tesla je ostala bez 20-tak učenika. Ako se tome pridoda i općenita poražavajuća demografska slika može se samo zaključiti kako ruralni krajevi poput Gračaca stare i izumiru unatoč ogromnim prirodnim potencijalima za osiguravanje egzistencije. Naravno, glavni razlog iseljavanja je nezaposlenost i općenito nemogućnost osiguravanja egzistencije za obitelji s djecom kao temeljnih ćelija društva i razvoja ovog kraja, poručuju iz stranke. 

Novoizabrani predsjednik zahvalio se prisutnima na iskazanom povjerenju. 

- Uzrok činjenici da obitelji u Gračacu ne mogu osigurati osnovnu egzistenciju svakako leži u nedostatku političke volje, općenitog zapostavljanja ruralnih područja od strane dosadašnjih političkih opcija, nedostatka kvalitetnih programa, hrabrosti i čvrste odlučnosti da se ti programi provedu. Stanje u Gračacu je trenutno takvo kao da je rat jučer završio, rekao je Tomas.