Portal za gastronomski i ruralni turizam na engleskom jeziku Taste of Adriatic (www.tasteofadriatic.com) objavio je gastroreportažu o dijelu otoka Ugljana, sa središnjim zanimanjem na tradiciju maslinarstva na otoku od antičkih vremena do danas. Posjetili smo neke maslinare, konobu Ugljan, obišli pješice nekoliko mjesta u općini Preko, navodi se u objavi tog portala i dodaje:
U našem radu nastojimo koristiti studije o hrani (putevi hrane, strukture okusa i osjećaja, simbolike i povijesti hrane), način života (sjećanja, slike, brendovi, kuharice) te gastronomiju (restorani, OPG-ovi, festivali). Naša reportaža je za sve sudionike besplatna te ne predstavlja reklamu već čisto subjektivni doživljaj naših reportera s terena.
Vijesti o reportaži s Ugljana može se pročitati izravno na poveznici: https://www.tasteofadriatic.com/single-post/2017/11/22/Ugljan—the-Olive-Island