Savršeni uvjeti istraživanja tijekom hladne ali sunčane i mirne srijede proteklog tjedna omogućili su im da nova godina istraživanja započne vrlo uspješno - zaputili su se prema otoku Olibu i između otočića Plavnika i južnog dijela otoka Silbe opazili čak tri skupine dupina.

- Sveukupno smo identificirali 19 jedinki među kojima i mnoge „tinejdžere". Jako nas je veselilo vidjeti da su se neki prošlogodišnji mladunci osamostalili te smo bili zadovoljni našom sposobnošću da ih uspješno identificiramo još dok smo na moru unatoč njihovim slabo označenim leđnim perajama. Po zalasku sunca vratili smo se natrag u istraživačku bazu misleći kako je ovo bio savršen početak terenskog rada u novoj godini, izvijestili su iz Plavog svijeta.

Institut djeluje na očuvanju morskog okoliša provođenjem tri glavna programa - programa znanstvenog istraživanja, obrazovnog programa i programa zaštite. Predmet znanstvenog istraživanja su veliki morski kralježnjaci (kitovi, morske kornjače i hrskavične ribe). Sjedište im je na otoku Lošinju s istraživačkim postajama na otocima Murteru i Visu gdje surađuju s lokalnim zajednicama, ali i nacionalnim, regionalnim i međunarodnim ustanovama i organizacijama kako bi zajednički unaprijedili održivo upravljanje morskim okolišem i zaštitu morskog okoliša na području čitavog Sredozemlja