ZADAR - U povijesnoj lučica Foša ostaje komunalni vez kojem najveća cijena može biti 200 kuna po metru dužnom, kazao je ravnatelj Davor Škibola u ime Županijske lučke uprave (ŽLU) na stopostotno poskupljenje veza koji se ugovara na pet godina.

Odluku o povećanju cijena komunalnog veza u lučicama Jazine i Foša prije mjesec dana donijelo je Upravno vijeće Županijske lučke uprave. To su dvije od 108 luka s kojima upravlja ŽLU, a  koje su sigurne i s najboljim uvjetima. Ne radi se o nikakvoj prekrivenoj namjeri da e tu dovedu nečije jahte, dodaje Škibola. Međutim, intencija ŽLU je da Foša postane muzej tradicijske brodogradnje na otvorenom. To znači da želimo premjestiti plastične brode u uvalu Bregdeti gdje planirano skoro uređenje obalnog zida, kao u Jazinama, a da u lučici Foša ostanu samo drveni brodovi, kazao je ravnatelj ŽLU.

Korisnici vezova s ugovorom dobit će nove uplatnice tek od iduće godine. Za one koji drže brodove u Foši to će biti poskupljenje od 100 posto dok za korisnike veza u uvali Jazine koja je uređena i ima pontone, poskupljenje je 50 posto. Umjesto sto, plaćat će 150 kuna po dužnom metru broda. Godišnje će to za brod od pet metara u Jazinama  iznositi 750 kuna a u Foši će biti 1000 kuna.

Pobuna je nastala od strane korisnika veza u Foši, nakon čega je uslijedila i politička reakcija nagovještaja izbacivanja tradicije u korist bogatih i moćnih.

 
Interesantno da  pobune nije bilo za  uvalu Jazine kada je od mora ograđen mali škver.

O gašenju tradicije javno je progovorio tek prof. dr. Pavuša Vezić a pisao Bojan Goja koji je podsjetio i kako je to bilo mediteransko mjesto susreta ljudi vezanih za more. Na najavu komercijalizacije Jazina, stvaranje marine - nitko nije digao glas kao ni za povećanje cijena veza u koji su uređenjem te uvale, uloženi milijuni.

Za komunalni vez u zadarskim lučicama, kojima gospodari Županijska lučka uprava čeka 300 vlasnika plovila. Oni ne žele i ne mogu plaćati privez u marinama koje nisu ni predviđene za njihove male brodice. U planu je povećanje kapacitete uređenjem uvala Maestral, Dražanica...