ZADAR- Udruženje obrtnika Zadar ove godine obilježava 50. godina svog postojanja te će u studenom kroz različita događanja obilježiti ovaj za obrtnike značajan jubilej, najavili su iz Udruženja kojeg posljednje desetljeće vodi Mladen Malta.

Uz veliku izložbu fotografija povodom 100. godišnjice rođenja majstora fotografije, Ante Brkana, Udruženje obrtnika priredit će izložbu o starim obrtima i izložba predmeta vezanih uz tradicionalni način obavljanja obrtništva. Brkan je, svojedobno također bio obrtnik jer je s bratom Zvonkom držao fotografski atelje, podsjeća Mladen Malta, predsjednik Udruženje obrtnika Zadar. Izložba će biti u predvorju palače Nassis, sjedišta Udruženja obrtnika u Ulici Šime Brusine.

Zadarski obrtnici uglavnom su vezani za povijesnu jezgru - Poluotok. Kako oživjeti povijesnu jezgru, naziv je okruglog stola koji će biti u četvrtak (15. studenog) točno u podne

U Udruženje obrtnika Zadar pozvani su resorni gradski pročelnici - Robertino Dujela, Tomislav Korona, Ivica Katić. Svojih pet minuta dobit će i direktor TZ Grada Mario Paleka. U ime turističkih vodiča i Sveučilišta sudjelovat će dr. sc. Vinko Bakija te pročelnik Konzervatorskog odjela Igor Miletić.

Značajan doprinos toj raspravi dat će prof. dr Pavuša Vezić, konzervator i povjesničar umjetnosti, čovjek koji je cijeli svoj radni vijek posvetio proučavanju i zaštiti povijesne jezgre. Nažalost, Odbor za dodjelu javnih priznanja nije prepoznao životno djelo Pavuše Vežića te ga nije izabrao za nagradu za životno djelo za koju je ove godine bio predložen.  Okrugli stol moderirat će sociolog Sven Marcelić.

U utorak, 20. studenog je središnji dan obilježavanja 50. godina Udruženja obrtnika Zadar. Svečanost će se održati u HNK Zadar, također u podne. Tom prilikom bit će prikazan dokumentarni film o pola stoljeća ceha zadarskih obrtnika.