Akcija "Mir i dobro" je preventivna akcija Ministarstva unutarnjih poslova, a glavni ciljevi su joj zaštita života ljudi od ozlijeđivanja, kao i njihove imovine. Provodi se svake godine u razdoblju od 15. prosinca do 8. siječnja. Na današnjoj konferenciji za novinare najavljene su aktivnosti usmjerene na sigurnost, nadzor prometa te prevenciju kriminaliteta, ali se posebno naglasila opasnost korištenja pirotehnika i oružja u vrijeme blagdana:

- Često smo svjedoci situacija gdje su djeca ili odrasle osobe ozlijeđeni upotrebom pirotehničkih sredstava. Najčešće su to ozlijede ruku, gdje osobe ostaju bez šake ili prstiju. Mnogi neodgovorni sugrađani koriste vatreno oružje u svojim slavljima pri čemu osim rizika ozlijeđivanja i tjelesnih ozljeda, postoji mogućnost oštećenja i svoje ili tuđe imovine, govori voditelj Službe policije, Božidar Budiša.

Bitno je, kako doznajemo, da se svaki roditelj i punoljetna osoba unaprijed upozna što smije koristiti, kada smije koristiti i na taj način ne bi trebalo doći ovih neželjenih posljedica. U samom Zadru, odnosno Županiji ima 7 prodavaonica oružja i streljiva koje smiju prodavati ova pirotehnička sredstva, odnosno 25 prodavaonica gdje se prodaju samo takva pirotehnička sredstva. Djeca ispod 14 godina ne smiju koristiti niti ona manja, uvjetno rečeno "najbezopasnija" sredstva, a iznad 18 godina osobe ih mogu koristiti, ali opet u kontroliranim uvjetima i kupnjom kod ovlaštenih prodavatelja.

-Naglašavamo apel prema roditeljima koji jedini mogu spriječiti ozlijeđivanje svoje djece. Ciljanim kontrolama ćemo pokušati zahvatiti sve one koji koriste pirotehnička sredstva u vrijeme kada ne smiju i koji koriste kategorije pirotehnike koje ne bi smjeli po svojoj starosti, upozorava Budiša.

Također, još se od 2007. godine provodi nacionalna akcija "Manje oružja, manje tragedija". Cilj je da se spriječe tragedije uzrokovane oružjem, pa se građani pozivaju da dragovoljno, bez vremenskog ograničenja i bez sankcija predaju zabranjeno oružje. Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 mogu se informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na 192 dolaze policijski službenici izuzeti oružje.

Dosad je u ovoj godini prikupljeno 40 komada vatrenog oružja, 185 komada rasprkavajućeg oružja, 87 ručnih bombi, 48 mina i 7 kg eksploziva.

- Eksplozivna sredstva i oružje nisu dio blagdanskog slavlja, poručila je za kraj službenica za prevenciju, Ivana Marić.

U okviru operativne akcije Mir i dobro Služba prevencije snimila je video uradak sa upozorenjima djeci i roditeljima o opasnostima pirotehnike:

 


View on YouTube