Diana Jung i Agnieszka Bresik u Zračnoj luci Zadar osnovale su prvi hrvatski Centar za obuku budućih stjuardesa. Ove dvije poduzetne žene radile su pet godina kao stjuardese u Ryanairovoj bazi na zadarskom aerodromu. Nakon dugotrajne karijere odlučile su otvoriti ovaj centar u Zemuniku kako bi pomogle mladim djevojkama u pripremama za intervjue velikih komercijalnih zrakoplovnih tvrtki.

- Tijekom tih pet godina života i rada u Zadru, mnoge su nas djevojke kontaktirale putem društvenih mreža i obratile nam se s pitanjem: "Kako ste postale stjuardese?" Tako smo došle na ideju ovog Centra za obuku, kako bi našim dugogodišnjim iskustvom i znanjem pomogle djevojkama da ostvare svoj san i počnu graditi karijeru u ovoj nevjerojatnoj profesiji. Kad je Ryanair zauvijek zatvorio našu bazu u Zadru - znale smo, vrijeme je. Zadar smatramo svojim domom. Dakle, nije bilo nikakvog pitanja o tome da li Centar želimo otvoriti upravo ovdje. Nakon razgovora s CCAA-om, i uprava Zračne luke prihvatila je našu ideju i oni nas u potpunosti podržavaju.

Tijekom tri tjedna treninga, kandidati će naučiti o sve općem zrakoplovstvu, zadacima i odgovornostima kabinske posade, hitnim situacijama i postupcima, rukovanju sigurnosnom opremom, pružanju prve pomoći i korisničkoj službi. Ovaj proces pripreme pomoći će im da se izdvoje iz mnoštva i zasjeniti veliku konkurenciju. Kandidati koji završe tečaj će točno znati što mogu očekivati, ne samo na intervjuima već i tijekom obuke zrakoplovne tvrtke. Nakon obuke, čija je cijena 590 eura, svi kandidati dobivaju diplome, odnosno certifikate o završenom tečaju.

Dianin i Agnieszkin cilj je učiniti ih sigurnima i uspješnima.

- Stjuardese rade maksimalno 15 dana u mjesecu (pritom ne više od 90 sati letenja) za odličnu plaću. Svaki novi radni dan je drugačiji, uzbudljiv i izazovan, upoznaju nove ljude i prijatelje, putuju svijetom... Također, i dalje možete raditi ovaj posao čak i ako imate obitelj i djecu. Diana ima dvoje djece, ona je živi dokaz. Teško je pronaći negativnu stranu ovog posla; je li to možda strah od prvog koraka prema tome?, govore nam Diana i Agnieszka na naše pitanje je li sve tako ružičasto, ili postoje i negativne strane ovog posla.

Po njima, nije toliko važan fizički izgled osobe, već više njezina osobnost. Dobar bonton i usluga korisnicima na najvišoj razini su najvažnije karakteristike dobre stjuardese, kao i profesionalnost u teškom okruženju i kada su putnici vrlo zahtjevni. Buduća stjuardesa treba biti vesela, smirena, otvorena i prijateljski nastrojena kao i imati sposobnost rada u timu tijekom leta.

- Željele bismo ohrabriti sve djevojke koje žele postati stjuardese da nikada ne dopuste da ih išta zaustavi i da nastave loviti svoj san. Vjerujte u sebe jer mi čvrsto vjerujemo u svaku od vas. Povjerenje u samog sebe i odlučnost su ključni dio uspjeha. Obje smo bile u istoj situaciji kao i mnogi od vas upravo sada. Ponekad će biti teško, ali pobjeda na kraju čini sve vrijednim, poručuju svojim budućim kandidatkinjama.

Svi zainteresirani mogu doći na Dane otvorenih vrata koji će se održati u Zračnoj luci Zadar 2. veljače od 10 do 16 sati.