Nakon objave teksta o upitnim metodama policije koja presreće prekršitelje na zadarskim prometnicama javlja se više čitatelja koji su imali neugodna iskustva. Jedan od njih nam je prepričao svoje "dogodovštine".

Obraćam vam se u nadi da će moja kritika pomoći da hrvatski policajci budu malo bolje informirani i upoznati sa pravilnicima o postupanju i zakonima. Nije mi cilj da se kazni pojedinačno niti jedan policajac (iako imamo sve podatke) jer nema smisla zbog toga što je to generalni problem policijskih službenika što je vidljivo iz njihovog postupanja pogotovo kad uzmemo u obzir posljednji slučaj prolaska kroz crveno.

U ovom konkretnom slučaju radi se o "presretačima" u gradu Zadru od kojih su neki sa zagrebačkog područja. Konkretno i ranije je problem postojao sa "divljanjem" lokalnim presretača.

Nažalost isti su svojim postupcima "moram nazvati divljanjem" doveli u opasnost građane i imovinu. Danas nakon još jednog takvog postupka presretača gdje je pretjecao kolonu u jako gustom prometu iz oba pravca bez ikakve istaknute signalizacije u nepreglednom zavoju preko pune crte, kroz raskrižje, izgurivanja drugih vozila da bi se ubacio, itd i to u dužini jednog kilometra u nekoliko navrata jednostavno nisam mogao šutjeti.

Kao pomorski kapetan znam što je odgovornost i odgovorno upravljanje/vožnja i pogotovo je veća odgovornost na nama koji smo profesionalci nego na običnim građanima.

Zaustavio sam se automobilom u kojem je bila moja supruga i sin na mjestu gdje se zaustavio presretač da upozorim djelatnike policije na to da su doveli svih u opasnost. Nakon što je policijski djelatnik završio postupanje prema vozaču zbog kojeg je jurio po cesti a to je trajalo manje od dvije minute, iz čega je vidljivo da vozilo zbog kojeg su ugrožavali ostale sudionike u prometu nije počinilo teži prekršaj jer je isto odmah pušteno dalje ja sam se obratio policijskom djelatniku.

Upozorio sam mladog policijskog djelatnika/vozača presretača da je sa svojim postupcima doveo u opasnost druge sudionike u prometu i da djelovanje policije mora biti sukladno težini prekršaja ili djela i da ne mogu zbog prekršaja koji nije doveo nikoga u opasnost ugrožavati živote građana.

Mladom djelatniku uopće nije bilo jasno što ja govorim i bio je jako arogantan i drzak. Istog sam tražio da pokaže policijsku značku što je on odbio i tek je to napravio kada mu je kolega izašao iz vozila koji je bio puno pristojniji.

Nažalost ni drugom kolegi nije bilo jasno što znači da policija svojim postupanjem ne smije ugrožavati živote građana nego su uporno tvrdili da su oni službene osobe, da su oni zakon (!?), da oni imaju to pravo jer kako bi inače zastavili vozilo koje je napravilo prekršaj i druga opravdanja koja nemaju veze sa zakonom i pravilnikom o policijskom postupanju.

Razumijem da su vozači presretača mladi i puni testosterona zbog prirode njihovog posla ali to ih ne oslobađa odgovornosti.

Ovim putem vas u dobroj namjeri molim da poradite na edukaciji, poznavanju zakona i pravilnika kao i društvenoj odgvornosti vaših djelatnika jer policija bi trebala štititi građane a ne da policija predstavlja prijetnju za građane, piše jedan Zadranin čiji su podaci poznati redakciji.

Zadarska policija nema veze s presretačima

Komentar o akcijama presretača zatražili smo od PU zadarske. Neslužbeno smo doznali kako je riječ o pripadnicima mobilnog tima koji nije pod nadležnošću PU zadarske.

- Njegovi pripadnici djeluju neovisno na području cijele Republike Hrvatske i odgovaraju izravno Ravnateljstvu policije, doznajemo od neslužbenog izvora.