U Karinu se u srijedu 13. veljače obilježava 26. godišnjica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana Svete Marije Bezgrešne i samostanske crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Domovinskom ratu.

Karinski samostan iz 1429. g. je hrvatski spomenik kulture nulte kategorije, jedan od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja koji je stradao u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku. Kao odmazdu za doživljeni poraz u oslobodilačkoj akciji Maslenica, pobunjeni Srbi srušili su taj samostan i crkvu 13. veljače 1993. g. To je bilo najveće razaranje u šeststoljetnoj povijesti samostana koji je najstariji od njih petnaest u sastavu te Provincije i uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu.

Program te spomen proslave je sljedeći: u 10,15 sati počinje Hodnja pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih braniteljskih udruga od raskrižju u Donjem Karinu do Franjevačkog samostana u Karinu. U 10,45 sati je polaganje vijenaca i molitva na groblju ispred Franjevačkog samostana u Karinu. U 11,00 sati misu za Domovinu u franjevačkoj samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM predvodi fra Ante Udovičić, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. Pjevanje na misi predvodi klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj". U 12,00 sati započinje prigodni kulturni program.