Krševan Meštrović s Bokanjca, jedan od rijetkih svjedoka Zadra za vrijeme Italije i njezinog pada će sutra, 11. veljače napuniti 100 godina. 

"Ni ne znam kako je prošlo ovih sto godina, brzo su prošle. Ne mogu se tužiti na život, sretan je bio.", kaže nam za početak, pa počinje svoju priču.

- Obožavao sam sport i trčanje s kojim sam se počeo baviti sa 17 godina, pa kada sam od 1936. do 1937. godine bio prvi na trkama, izabrali su mene za prvenstvo Italije u atletskom trčanju prije Drugog svjetskog rata. 
Četiri i pol godine bio je talijanskoj mornarici na krstarnicama Zara i Pola, gdje je kao mornar dva puta torpediran i potopljen.

- Imao sam dobru priliku za ostati u Italiji, ali sam se vratio svom rodnom Zadru, gdje me je čekala majka, brat i moje dvoje djece, kao i mnogi. Gledali su nas drugačije, kao Talijane i fašiste - a kako ja to mogu biti: ćaća, dida i pradida su mi tu rođeni. To što se država mijenja, mi to nismo bili krivi. Smetalo me to, zamalo da nisam otišao, priča Krševan.

Bio je prvi voditelj za turizam grada Zadra poslije Drugog svjetskog rata i voditelj prve samoposluge u Zadru na Relji. Na pitanje gdje se slavi sljedeći rođendan, Krševan kroz smijeh odgovara: "Sad kad sam već napunio 100, moram i 110 - samo se jubilarni slave".