ZADAR- U petak će Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu kojim predsjedava dr. Slavko Marić donijeti odluku o natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja te županijske ustanove.

Iako se već u kuloarima spekulira o imenima potencijalnih kandidata za ravnateljsko mjesto, nema sumnje da će aktualni ravnatelj dr. Predrag Orlović tražiti još jedan mandat.
Ovaj mu je bio obilježen svojevrsnim aferama u javnosti od kojih je posljednja  kada je presretač na cesti uhvatio u vožnji kola hitne pomoći kojima je odavno istekao tehnički pregled.

- To je cirkus što se radi od Zavoda za hitnu medicinu. Netko nas je prijavio zbog isteka valjanosti tehničkog pregleda i to u trenutku hitne intervencije, kao da smo najveći kriminalci! Ne znam kako bih to komentirao jer sam šokiran do kuda seže ljudska zloba, komentirao je  slučaj ravnatelj dr. Orlović za Zadarski list. On je ustvrdio  kako se u hitnoći dogodila pogrešna zamjena vozila.

Problem starosti vozila nakon što je Zavodu za hitnu medicinu polovicom prošle godine pridružen i sanitet, nije nešto o čemu nije govorio ravnatelj Hitne. Popis vozila, godine starosti i vozno stanje, koji nam je ovih dana poslan, zapravo je alarmantan.
- To je naslijeđen problem Doma zdravlja od kojeg je preuzet sanitet. Njima su za nabavku novih vozila dva puta poništena natječaja. Mi se nadamo kako ćemo uspjeti u nabavci 11 novih vozila, kazao nam je dr. Marić, svjestan kao liječnik kako je pridruživanje saniteta, stvorilo velike probleme u ustanovi. Uz zaposlenike, kolokvijalno zvane Hitne pomoći, od 1. lipnja došlo je 70 zaposlenika saniteta. Uglavnom vozača koji imaju drugačiji status a time i koeficijent u odnosu na vozače Hitne. Oni se trebaju organizirati preko radničkog vijeća kako bi se pregovaralo za promijene.

- U ustanovi koja sada broji 270 zaposlenih uvijek će biti nezadovoljnih pojedinaca. Ali ovo spajanje je proces za koji treba vremena. Viziju imamo kako i gdje napraviti ispostavu za sanitet, kazao nam je dr. Marić. Osim što se radi o ostarjelom voznom parku, dodatnu štetu na vozilima stvaraju i oni koji im skidaju dijelove na parkiralištu tzv. sveučilišnog kampusa - bivše vojarne.