Planinarsko društvo Paklenica poziva sve one koji žele nadolazeće proljeće provesti u prirodi da se pridruže Općoj planinarskoj školi. U 14 godina odražavanja školu je završilo preko 1.500 Zadrana i Zadranki.

Opću planinarsku školu organizira Planinarsko društvo Paklenica u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar od 2005. godine, a u izvedbi škole pomaže i HGSS Stanica Zadar. Škola daje osnovno obrazovanje iz planinarstva kako bi se njeni polaznici znali sigurnije kretati u planini i bolje snaći u slučaju nezgode, upoznali s prirodom u kojoj će uživati, time i produbili svijest o potrebi njenog očuvanja.

Opća planinarska škola temelj je i uvjet za škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinizam, speleologija, vodička služba). Gradivo škole temelji se na programu Hrvatskog planinarskog saveza, a podijeljeno je u dvije cjeline: teoretsku i praktičnu (vježbe u planini tijekom vikenda).

Praktični dio odvijat će se kroz 6 vikenda, od toga 5 vikenda po 2 dana, a 1 vikend jedan dan (vježba iz speleologije). Teoretski dio sastoji se od 17 predavanja koja će se održavati dijelom u prostorijama PD Paklenice (Majke Margarite 6), a dijelom u prostorijama HGSS-a Stanice Zadar (Andrije Hebranga 11a). Predavači i instruktori su iskusni planinari, vodiči, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, liječnici, članovi HGSS-a.

Po završetku predavanja i vježbi polaznici škole polažu ispit pred komisijom sastavljenom od predavača. Ispitu mogu pristupiti polaznici koji su prisustvovali barem 60% vježbi i predavanja. Polaznicima koji su uspješno završili školu uručit će se diplome HPS-a o završenoj Općoj planinarskoj školi.

Kotizacija za Opću planinarsku školu iznosi 300 kn a prijave za upis se šalju na [email protected] - prijave se primaju do 22. ožujka.