Kuhajmo lokalno uz Sonik: Tart od poriluka i pancete
Piše: PROMO, Foto: PR
Chef Josip Vrsaljko priprema za vas Tart od poriluka i pancete! Ukusno jelo pripremljeno je od poriluka uzgojenog na poljima zadarskog zaleđa!
Sastojke za pripremu ovog jela pronađite u Sonik trgovinama diljem Zadarske županije.
Uz #KupujmoLokalno košarice, u kojima ćete pronaći svježe voće i povrće uzgojeno na poljima zadarskog zaleđa, Sonik vam nudi i sve vaše omiljene proizvode po super cijenama.
TART OD PORILUKA I PANCETE
Tijesto: -150 g maslaca „Domaća kravica" -5 g soli „Solana Nin" -250 g brašna (glatkog, T-550) „ULTRA PLUS" -80 g jaja (1kom. L veličine + 1 žumanjak) -2 prstohvata suhog začinskog bilja (majčina dušica,ružmarin,origano...)
METODA:
1. Izraditi u fino kroz prste: maslac, sol, brašno i začinsko bilje, da se dobije tekstura pijeska. 2. Dodati jaja te na kratko izmiješati da se dobije homogena smjesa (NAPOMENA: kad se dodaju jaja u smjesu od brašna i maslaca potrebno je samo kratko umiješati jaja, ne miješati predugo jer će tijesto ispasti žilavo) 3. Razvaljati tijesto između dva papira za pečenje ili prianjajuće folije na debljinu od 2-3 mm. Odložiti tijesto u hladnjak 15 min. da se stabilizira te da se može manipulirati njime prilikom stavljanja u kalup. 4. Odležano tijesto ravnomjerno odložiti u kalup za tart obuhvaćajući svaki dio kalupa: dno i stijenke. Valjkom ili nožem odstraniti višak tijesta s vrha kalupa. Tijesto odložiti u hladnjak dok se ne pripremi nadjev i smjesa od jaja, mlijeka i vrhnja.
Nadjev: -3 poriluka očišćena i oprana srednje veličine (cca 700g.) -50 g maslaca „Domaća kravica" -100 g pancete „Mataš" izrezane na male kockice -250 ml vrhnja (35% mm) -250 ml mlijeka (3,8%mm) „Domaća kravica" -240 g jaja (4 kom. L veličine) -Sol „Solana Nin" -Papar -Muškatni oraščić svježe riban -100 g tvrdog kravljeg sira „ULTRA PLUS - Planinski sir"
METODA:
1.Poriluk narezati na četiri dijela po dužini pa sve iskosati na fine rezance debljine 3-5 mm. 2.U tavu dodati maslac i otopiti ga. Dodati poriluk i dinstati ga na vatri srednje jačine 10 min. Nakon deset minuta dodati pancetu i nastaviti dinstati oko 5 min. Začiniti sa solju i paprom. Odložiti sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego što se stavi u pripremljeno tijesto. 3.Razmutiti jaja te dodati: vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić da se dobije tekstura kreme (ne pretjerano tući da se ne stvori pjenasta tekstura). 4.U pripremljeno tijesto dodati dinstani poriluk i pancetu. Rasporediti ravnomjerno. 5.Dodati smjesu od jaja, vrhnja i mlijeka te preliti preko poriluka. 6.Posuti sve ribanim sirom. 7.Staviti tart u prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C i peći 35-40 min., ovisno o pećnici. Tart je najbolje jesti dok je topao.
DOBAR TEK!
Serijal Kuhajmo lokalno pratite nedjeljom, u 19:45 na zadarskoj Diadora TV i na YouTube kanalu.