Može li Zadar bez jednokratne plastike - tema je sinoć održane tribine u zadarskoj Gradskoj knjižnici koja je okupila stručnjake, aktiviste, poljoprivrednike te predstavnike lokalne vlasti.

Svi se slažu, problem onečišćenja plastike je globalan, ali isto tako sve više postaje lokalan problem. Plastičan otpad možemo pronaći gotovo na svakom koraku u većim ili manjim količinama. Jedna od najljepših plaža na našoj obali - Sakarun na Dugom otoku izravno je ugrožena plastikom.

Iznesen  je alarmanatna podatak istraživanja koliko građani koriste plastične vrećice prilikom kupovine na zadarskoj Seljačkoj tržnici koja je otvorena samo jedan dan u tjednu. Čak pet tisuća plastičnih vrećica podijeli se svake subotešto je na godišnjoj razini 260 tisuća "kesa".

Istraživanje je u dogovoru s tržnicom provela Agencija za ruralni razvoj (AGGRA) Zadarske županije, a rezultat svega je i konkretan projekt kojim se želi ekološki osvijestiti kupce. Osim što će raditi na svijesti građana koji bi trebali imati svoj eko vrećice, Agencija koja je pokrenula projekt Seljače tržnice, uvodit će biorazgradive umjesto plastične ambalaže.