Nakon Zrmanje i Čikole, EU projekt Adriatic Canyoning proteklog je vikenda Zadranima otkrio novi turistički biser na Jadranskoj obali.   

Brojni avanturisti, sportaši i zaljubljenici u adrenalinske aktivnosti ovaj su put uživali u Orjen Adventure Weeku, trodnevnoj manifestaciji na najvišoj primorskoj planini na istočnoj obali Jadranskog mora, smještenoj u samoj blizini Herceg Novog. Bogati program započeo je predavanjem o biološkim posebnostima i turističkim potencijalima Parka prirode Orjen, jednog od najmlađih zaštićenih područja na čitavom Mediteranu, koje iz godine u godinu privlači sve više avanturista i ljubitelja prirode kojima je na raspolaganju široka lepeza mogućnosti: od bicikliranja i pješačenja kroz netaknutu prirodu, preko zabave u adrenalinskom parku Vrbanj, pa sve do zahtjevnog planinarenja obroncima Orjena. 

Subota je bila rezervirana za sportske aktivnosti koje su uključivale sudjelovanje u pet kilometara dugačkoj trail utrci te posjet novootvorenom avanturističkom parku Vrbanj, koji na četiri poligona nudi ukupno 44 sprave među kojima se kao posebna atrakcija ističe zip-line ukupne duljine 720 metara, od čega je najdulja trasa dugačka 220 metara. Smješten na nešto više od 1000 metara nadmorske visine, ovaj jedinstveni avanturistički park većim se dijelom nalazi u bukovoj šumi, a manjim u šumi crnog bora čime je podijeljen u dvije zone. U donjem dijelu koji je blažeg nagiba smješten je dječji dio parka prikladan za najmlađe avanturiste, dok je gornji dio rezerviran za prave zaljubljenike u adrenalin i aktivnosti na otvorenom.

Izgradnja jednog od najsuvremenijih avanturističkih parkova u ovom dijelu Europe financirala se upravo kroz sami projekt u kojem jednu od vodećih uloga ima Agencija za razvoj Zadarske županije. 

- Glavni cilj projekta ADRIATIC CANYONING je ojačati i diversificirati turističku ponudu u jadranskom zaleđu te omogućiti kvalitetnije upravljanje prirodnom baštinom. U tu se svrhu kroz projekt organiziraju četiri Adventure Weeka koji na nekoliko dana okupljaju sportaše, avanturiste i sve zaljubljenike u adrenalin kako bi se široj javnosti i ciljanim skupinama približili nedovoljno valorizirani potencijali turističkih bisera skrivenih u zaleđu Jadranskog mora, izjavio je koordinator projekta za ZADRU NOVU Paulo Sarić. 

ZADRA NOVA bila je zadužena za organizaciju promotivne FAM ture projekta koja je okupila 16 lokalnih i nacionalnih novinara i blogera, uključujući i dvoje Amerikanaca. Audrey & Harry Lesner već godinama putuju svijetom kako bi skrivene turističke bisere otkrili svojim brojnim pratiteljima. Upravo se doprinos medija i promocija na društvenim mrežama smatra ključnim kako bi se postigla dodatna vidljivost projektnih lokacija te im se pomoglo da postanu prepoznatljiva outdoor odredišta koja će oplemeniti turističku ponudu na obali Jadranskog mora.   

- Ideja je da se kroz medijsku promociju proširi glas o projektu i navedenim lokacijama olakša pristup turističkom tržištu. U tu je svrhu Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA okupila zainteresirane novinare i blogere kako bi se upoznali sa skrivenim ljepotama i potencijalima za adrenalinski i avanturistički turizam koji leže u jadranskom zaleđu, istaknuo je Sarić.

Osim netaknute prirode i izazovnih uspona koje ni najzagriženije zaljubljenike u adrenalin ne ostavljaju ravnodušnima, posebnu čar Orjenu daje blizina Herceg Novog. Jedan od bisera jadranske turističke ponude, osnovan je davne 1382. godine pod imenom Sveti Stipan, a današnje je ime dobio sredinom 15. stoljeća nakon smrti hercega Stjepana Vukčića Kosače. Herceg Novi je kroz povijest promijenio mnoštvo vladara, a sve ih je u srce Boke Kotorske privlačila izvrsna geostrateška lokacija grada omeđenog orjenskim masivom koja omogućava kontrolu čitavog Bokokotorskog zaljeva. Danas se ta posebnost posebno valorizira kroz specifičnu turističku ponudu koja spaja obalni i planinski turizam u jedinstveni amalgam, rijetko viđen u svijetu. Razgledajte ga i vi kroz fotogaleriju Marka Lorenza Blaslova.

Projekt ADRIATIC CANYONING - Adriatic Canyons Adventure Tours, ukupne vrijednosti 1.879.251,32 EUR, financiran je iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020., a u svojoj srži ima promicanje razvoja aktivnog turizma i razvoj turističke infrastrukture u unutrašnjosti triju država s ciljem pozicioniranja na turističkom tržištu kao prepoznatljivih destinacija s atraktivnim turističkim sadržajima usmjerenim ljudima željnim aktivnog i adrenalinskog odmora.

Dodatne informacije o projektu ADRIATIC CANYONING možete pronaći na poveznici, kao i na Facebook i Instagram stranicama projekta.