Čaša strpljenja Dikljanima je odavno puna, a najnovija "afera" s dovoženjem grita na obližnje odlagalište sada ju je prelila. Više stotina njih jučer se odazvalo pozivu sumještanina Marija Živkovića da na svom okupljalištu ŠRC Zgon potpišu peticiju za konačno zatvaranje, a protiv proširenja odlagališta "neopasnog" otpada Diklo u Zadru. Mještani svih generacija upisivali su se na popisnu listu kako bi potaknulo gradske i državne vlasti da se napokon riješi ono što je odavno trebalo biti riješeno.

- Kako nisam upoznat da je ikad evidentiran ikakav prigovor građana grada Zadra na Deponij u Diklu, koje je pored naših kuća od 1963. godine, smatram svojom moralnom obavezom sada kada vidim što se sve događa, reagirati ponajviše jer to dugujemo našoj djeci. Odaziv ovdje na Diklu je izvrstan, potpise skupljamo i na Bokanjcu, a računam da bismo potpise prikupljali najviše dva tjedna, nakon čega će peticija biti upućena Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetike, kaže Živković.
"Poštovani ministre Ministarstva zaštite okoliša i energetike gospodine Tomislave Ćoriću, imam par obavijesti za Vas i neke zahtjeve, ne molbe.

Dana 11. lipnja 2019. putem medija saznao sam da je u Diklo dovezen grit iz Zatona Obrovačkog i s nekolicinom mještana otišao provjeriti medijske navode direktno na deponij. Pitanje je koliko je takvog ili drugog opasnog po zdravlje otpada proteklih godina završilo na deponiju u Diklu. Oni su se pokazali istinitima. Kako sam obećao tako sam sutradan sve prijavio u Policijsku postaju Zadar. Grad Zadar je raskinuo ugovor sa Odlagalištem sirovina. Poštovani ministre, evo tri razloga zašto sam se odlučio na peticiju:

1. Zaključio sam da se na odlagalištu „neopasnog" otpada u Diklu radi o organiziranom kriminalu, kao i na svakom deponiju u Hrvatskoj (imate zahtjevno Ministarstvo, poštovani ministre).

2. Nadalje, ne vjerujem analizama kojima su grit i crni mulj okarakterizirani kao otpad neopasan za zdravlje te molim ponovnu provjeru i analizu od druge za to ovlaštene firme.

3. Strah sugrađana, koji me bodre da provedem ovu peticiju do kraja dok za sebe govore „znaš da ti ja to ne mogu potpisati". Imaju strah od otkaza, prijetnji, maltretiranja na poslu koja možebitno mogu biti usmjerena i na njihovu užu familiju. Eto, ovo me samo potaknulo da Vam pišem i to je treći razlog.

Stoga zahtjevam sljedeće u ime građana grada Zadra:
- konačno zatvaranje Deponija u Diklu,
- ponavljanje analize grita iz Zatona Obrovačkog i crnog mulja,
- analizu podzemnih voda i zemlje,
- postavljanje mjerne stanice za kvalitetu zraka,
- analizu mora.

Mi mještani Dikla, odnosno građani grada Zadra 50 godina primamo otpad na Odlagalište „neopasnog" otpada Diklo. Primite Vi na znanje da tome dolazi kraj! Mještani gube zemlju, odlagalište otpada raste. Ne vjerujem da je ovo posljednje proširenje deponija u Diklu i pitam se, koliko se zemlje još namjerava oteti", stoji u pismu koje će s potpisima biti upućeno ministru Tomislavu Ćoriću.