U petak 28. lipnja započinje obilježavanje 28. obljetnice formiranja i borbenog djelovanja legendarne zadarske 112. brigade HV. Prva je to vojna postrojba formirana na zadarskom području sa zadaćom da brani područje od Karlobaga do Stankovaca i od Velebita do zadarskog i biogradskog akvatorija, odnosno područje današnje Zadarske županije.

Težišna zadaća brigade bila je obrana grada Zadra i mjesta u zadarskom zaleđu te prometne komunikacije Pag - Ražanac - Zadar, koja je bila žila kucavica između sjeverne i južne Hrvatske.

Nakon ustrojavanja i uspješne obrane Zadra i njegovog zaleđa u 1991. godini, 112. brigada daje veliki doprinos u pobjedničkim i oslobodilačkim akcijama Maslenica i Oluja, te u završnim borbama u Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme Domovinskog rata u 112. brigadi borilo se više od 11.000 hrvatskih branitelja što je svrstava u najbrojniju postrojbu Hrvatske vojske. 74 pripadnika 112. brigade dala su svoj mladi život za obranu Domovine, dok se dvojica još uvijek vode kao nestala, a više stotina pripadnika je teže i lakše ranjeno.

- Pozivaju se branitelji 112. brigade, građani Zadra i Zadarske županije da se zajedno prisjetimo dana ponosa i slave, a našim herojima odamo spomen polaganjem vjenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u petak 28. lipnja 2019. godine u 9 sati. U nedjelju 30. lipnja 2019. godine u 11 sati u katedrali sv. Stošije njima u spomen služit će se sv. misa, pozivaju iz predsjedništva Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade Zadar.