Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije dobio je jednoglasnu suglasnost Županijske skupštine za nabavu dva medicinska vozila izvanbolničke hitne službe, procijenjene vrijednosti 1.080.000 kuna s PDV-om. Iako je nedavno nabavljeno 11 novih sanitetskih vozila, predsjednik Upravnog vijeća Zavoda Stipe Bjeliš stanje je ocijenio alarmantnim.

- Situacija je zabrinjavajuća, ali isključivo iz jednog razloga - Dom zdravlja zadnje tri godine nije proveo javnu nabavu i nije nabavio niti jedno vozilo za sanitet. Čim je integracija izvršena, pristupilo se javnoj nabavi i ona je prošla iz prve te je nabavljeno 11 vozila. No time stvorila fama da je sve riješeno, a i dalje smo u problemu. Upravno vijeće i ravnatelj dr. Predrag Orlović donijeli su zaključak i proslijedili ga Županiji, a župan je dao usmeno obećanje da će se rebalansom proračuna ove godine nabaviti još jedno vozilo, istaknuo je NHR-ov vijećnik dodajući kako će Zavod tek s 18 novih vozila biti na nuli. Ona se planiraju nabaviti kroz sljedeće tri godine.

Na upozorenje SDP-ovog Nina Mrčela o prijevozu pacijenata u neadekvatnim uvjetima, Bjeliš je rekao kako je Zavod imao dvije mogućnosti - otkazivanje prijevoza ili snalaženje.

- Išlo se s drugom varijantom jer je na prvom mjestu briga o pacijentima. Rješenje nije adekvatno i riješit će se nabavom novih vozila, istaknuo je Bjeliš kojeg je ispravila dr. Melanija Ražov Radas ističući kako je Dom zdravlja, kao ustanova u sklopu koje je Sanitet ranije funkcionirao, ipak uspio osigurati nešto manje od 5 milijuna kuna za kupnju tri vozila.

Osim o stanju u Sanitetu, na posljednjoj sjednici Županijske skupštine govorilo se i o radu nedavno reizabranog ravnatelja Orlovića. Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) podsjetio je na aferu kojoj se otkrilo da je Orlović karticom Hitne platio noćenje u hotelu svojoj ženi i djeci.

- On je rekao da je pogriješio, a vi sada takvog čovjeka podržavate, upozorio je na kraju rasprave Pupić Bakrač.