Neočekivana rasprava jučer se na Gradskom vijeću povela oko kupnje radnih bilježnica, koje će ove godine svim učenicima osnovnih škola financirati Grad Zadar. Vijećnica SDP-a Jelena Jelavić rekla je kako će ova stranka podržati točku, ali i dodala kako roditeljima nije važno samo da školovanje bude besplatno, nego i da učenicima predaju najkompetentnije i najmoralnije osobe. Zamjerku je uputila pročelniku Upravnog odjela za odgoj i školstvo Josi Nekiću.

- To ovdje nije slučaj i ja zato mislim da Vi niste dostojni da budete pročelnik, rekla je Jelavić.

U obranu pročelnika prva je ustala vijećnica HDZ-a Elvira Sterle.

- Joso Nekić itekako je dostojan mjesta pročelnika, jer je on taj koji se izborio za ono što mi danas zovemo benefitima, pred gradonačelnicima u prošlim mandatima za besplatne udžbenike socijalnim kategorijama, a sada za radne bilježnice. To su sati uvjeravanja na gradskoj pa političkoj instanci, to ne dođe samo po sebi. Treba prijedlog obrazložiti , argumentirati, postoje stotine kategorija u proračunu koje su za socijalne potrebe u koje bi novac mogao otići. Ako uzmemo u obzir i dječje vrtiće koji su na najvećoj razini u Hrvatskoj, pa subvencioniranje, plaćanje privatnih vrtića, otvaranje sportskog vrtića... ovakva rečenica je preteška.

Nakon nje ustao je i gradonačelnik Branko Dukić, koji je Nekića pohvalio kao pročelnika koji uvijek zna kako iskamčiti novac.

- Ali nije to zato što će on to iskamčiti, svi smo mi osjetljivi na djecu, naravno da ćemo napraviti sve što možemo. Ono što je pročelnik napravio u zadnjih desetak godina, uz suglasnost svih nas gradonačelnika koji smo to bili, je njegova zasluga. Ono što on uporno traži je što veća kvaliteta, angažman, ulaganje u školstvo, viši standardi. Moram se ne složiti s vama, draga vijećnice, jer ste očito krivu metu izabrali, rekao je Dukić.

Završnu riječ imao je sam pročelnik.

- Drago mi je da će SDP podržati prijedlog, a vijećnicu Jelavić smatram mladom provokatoricom. Ali ja sam dovoljno star i zreo da ne padam na takve provokatorice.

Prema najavama, odluka o kupnji radnih bilježnica je jednoglasno prihvaćena.