U prostorijama Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića danas je predstavljen 29. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019, koji će se održati od 7. do 10. studenog u Hotelu Medena u Segetu Donjem kraj Trogira.

Na prezentaciji se govorilo o samoj manifestaciji, ali i o ovogodišnjoj berbi, koja je na razini Dalmacije s 30 do 50 posto manje uroda u odnosu na prošlu godinu. Razlozi su neadekvatni (nepovoljni) klimatski uvjeti u vrijeme cvatnje, tuča, šteta od divljih životinja a i bolesti. Ubrano grožđe je uglavnom u zadovoljavajućem stanju pa se očekuje dobra kvaliteta vina od ovogodišnje berbe.

- Očekujemo vina punijega tijela, bolje obojenosti, s nešto dužim razdobljem dozrijevanja, rekao je dipl. iur. Želimir Bašić.

U Hrvatskoj se inače konzumira milijun hektolitara vina godišnje, odnosno 22 litre po glavi stanovnika, od čega je preko tri četvrtine domaćeg vina, dok je ostatak iz uvoza. Ulazna cijena vina iz uvoza je 6 kuna po litri (15 kuna u trgovini), čemu domaći proizvođači ne mogu parirati.

Božo Novaković iz HRUVIG-a pripremio je prezentaciju napuštenih sorti i sortnog bogatstva Zadarske županije. Danas je na području sjeverne Dalmacije s otokom Pagom pronađeno 20-ak sorti za koje se smatra da su autohtone - debit, maraština, plavina, babić, lasina, greštavac, galac ili galica crna, dugoviska, gegić, svrdlovina...