Četvrte Izmjene Prostornog plana Grada Zadra od jučer su na ponovljenom javnom uvidu koji traje samo 8 dana. U srijedu, 16. listopada zakazana je javna rasprava za građane i sve koji su dali 121 primjedbe na prijedlog plana izrađen u Block projektu. Što su gradske vlasti uvažile, a što je odbijeno, trebalo bi se čuti na izlaganju plana u 10 sati u Gradskoj vijećnici.

Tome prethodi izvještaj o prvoj javnoj raspravi koja je održana usred ljeta. Uz zapisnik s javne rasprave objavljeni su i odgovori na primjedbe. One koje su pristigle iz ministarstava i državnih institucija su uvažene, dok je otprilike 90 posto ostalih primjedbi odbačeno. Primjedbe je dao i Grad Zadar kao naručitelj plana kojeg potpisuje glavni urbanist, dipl.ing. arhitekture Željko Predovan. On je prihvatio da se na prostoru Ravnica može napraviti montažna garaža kao privremeno rješenje. Do te najvažnije novosti u predloženim izmjenama došlo je uslijed zatvaranja Muraja za parkiranje više od 100 vozila za što se kasno traži alternativno rješenje.

Iz Grada Zadra, koji je jedan od 121 nositelja primjedbi dali su 15 korekcija na predloženi Plan i naravno da su sve prihvaćene. Čak i ona da se izbriše planirano sidrište u uvali Kosirača. Kada su to tražili iz Mjesnog odbora Ist, njima je odbijeno jer se, napisano je u odgovoru, sidrište briše na temlelju primjedbe Grada Zadra. Oni su tražili i da minimalna udaljenost baznih stanica bude po vertikali i horizontali 100 metara od kuća, a jakost električnog polja ne smije biti veća od 6.1V/m. To je radi preventive stanovništa, a što će biti s onim baznim stanicama koje su već podignute u gusto naseljenim dijelovima Grada Zadra?

Istu primjedbu je dao saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, pozivajući se na GUP Grada Zagreba ali njegova zabrinutost za građane Zadra je odbijena jer je to predložio Grad Zadar.

Na naslovnoj stranici Grada Zadra nema obavijesti o javnoj raspravi kao ni o protekloj proceduri donošenja izmjena tog najvažnijeg prostornog dokumenta. Iako on zadire u vlasnička prava i interese građana te utječe na urbanizam i razvoj Grada Zadra, gradske vlasti nisu naše za shodno da o tome informiraju javnost.

Dokumenti u digitalnoj formi skriveni su pod Odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje, pa se mogu pronaći u rubrici prostorno planiranje.