Povodom 70. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Paklenica, 19. listopada Javna ustanova "Nacionalni park Paklenica" organizira Dan otvorenih vrata te će ulaz u Park i u špilju Manita peć za sve posjetitelje biti besplatan. 

Za najmlađe posjetitelje organizira se lutkarska predstava s početkom u 10:00 sati u posjetiteljskom centru "Podzemni grad Paklenice". Kazalište lutaka Zadar održat će svoju najnoviju predstavu "Bio jednom jedan...", a predstava je primjerena za djecu od 3-12 godina.

Priča o konopcima je priča o otkrivanju svijeta koji nas okružuje. Priča o prijateljstvu, odrastanju, sastajanju i rastajanju, priča o pomicanju vlastitih granica, prevladavanju straha od nepoznatog i prepuštanju snazi mašte i kreativnosti koje i običnom konopcu mogu udahnuti život. 

Zaljubljenici u svemir pozivaju se da u 20:00 sati dođu na ulaznu recepciju u Maloj Paklenici gdje mogu poslušati predavanje astronoma Ante Radonića "Svemir i kretanje čovjeka". Predavanje se organizira u suradnji s Histeria Novom, školom prirodnog pokreta. U slučaju lošeg vremena, predavanje će umjesto u Maloj Paklenici biti održano u dvorani kod Uprave Nacionalnog parka.

Radno vrijeme objekata u subotu, 19. listopada će biti sljedeće: 

Posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice" od 8:30 do 18 sati, špilja Manita peć bit će otvorena od 10 do 13 sati, šumarska kuća „Lugarnica" od 10 do 16 sati, a etno kuća "Marasović" od 13 do 20 sati.