Splitski Brodomerkur pobjednik je natječaja za izvođenje radova na rekonstrukciji zgrade u kojoj će biti Centar za mlade s iznosom od 25.6 milijuna kuna bez PDV-a. Na otvaranju ponuda Brodomerkur je imao najvišu ponudu od 32.081.913 kuna milijuna, dok je s najnižom cijenom od 28.792.600 licitirao Krekić Avangrad za kojeg se očekivalo da bude izabran. Zadarski Lavčević je za izvedbu radova ponudio 29.791.462,21 kuna.

Pregledom ponuda ispostavilo se kako je Brodomerkur napravio grešku pa je u ponudbenom listu naveo iznos koji je po njima bio bez PDV-a i bio je drugačiji od iznosa u troškovniku. Zapravo je to bio iznos s uračunatim PDV-om što se ispravilo kroz javnu nabavu i zakonsku kontrolu te je njihova stvarna ponuda 25.665.531 bez PDV-a, a s PDV-om 32.081.913.

Brodomerkur je time dao najnižu i ekonomski najpovoljniju ponudu jer su zadovoljili sve ostale uvjete i dobili najviše bodova na iznos ponude koji je i niži od procjene vrijednosti posla koja je iznosila 28.8 milijuna kuna, naravno bez PDV-a. Odluku o odabiru je potpisao zamjenik gradonačelnika Ante Babić te je ona sada u fazi mirovanja dok ne istekne rok žalbe.

Tko je novi izvođač radova u Zadru? Brodomerkur je poznata splitska trgovačka kuća koja je u privatizaciji ušla u poslovno carstvo širokobriješkog tajkuna Mirka Grbešića kao i zadarska Maraska. Povezuje ih isti sastav trojice članova Nadzornog odbora.

Brodomerkur ima jak inženjering koji se koristi za druge djelatnosti, pa je tako tvrtka zagazila u građevinu. Osim iskazanih referenci za dva ostvarena građevinska projekta, Brodomerkur se u svojoj ponudi pozvao na Novi izbor, također splitsku tvrtku koja je specijalizirana za fasade.

Na obnovi i uređenju zgrade čvrste konstrukcije, koju je gradila JNA, te njezino povezivanje s tzv. toplim hodnikom sa zgradom Gradske knjižnice prema davno napravljenom projektu Atrija, rok za izvođenje radova je 14 mjeseci od uvođenja u posao. Nadzor, međutim, još nije izabran. Pet ponuda i to daleko nižih od procjene vrijednosti usluge otvoreno je u rujnu. Igra je, po našoj procjeni, između ponuda tvrtki Capital ing i D&Z.