U petak, 25. listopada s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar dr. sc. Krešimir Krolo s Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru održat će u sklopu programa Javna sociologija javno predavanje pod naslovom „Ulica (ne) vodi klub: demokratski i građanski potencijali navijača Hajduka".

U jeku rasprava o načinima upravljanja kolektivnim sportskim organizacijama i ustanovama, jedan od najistaknutijih mjesta prijepora je model prema kojem se upravlja i nadzire rad kluba HNK Hajduk. Kako bi se odgovorilo barem na neke dileme i polemike prisutne u javnoj sferi, provedeno je anketno istraživanje nad članovima HNK Hajduk, a u koje je ukupno bilo uključeno preko 2000 ispitanika i ispitanica. Odgovarajući na cijeli niz pitanja vezano za demokratske prakse, aktivnosti u zajednici te neke šire aspekte građanske kulture i vrijednosti, dobili su se rezultati koji opovrgavaju cijeli niz konstrukcija i predodžbi o navijačkoj kulturi te je iz tog razloga ovo istraživanje istovremeno važan doprinos razumijevanju ne samo navijačke scene, već i širih potencijala i izazova hrvatskog društva. Na izlaganju će govoriti koordinator istraživanja doc.dr.sc. Krešimir Krolo te politolog Daniel Gardijan iz udruge Naš Hajduk. Istraživanje je rezultat suradnje Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru i udruge Naš Hajduk u provedbi projekta (Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja, financiranog iz Europskog socijalnog fonda.  

Predavanje je prvo u ciklusu Javne sociologije u novoj akademskoj godini u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.