Zadarska županija je među prvima koja će od srijede imati jesenske praznike od dva dana, a koji će se povezati s državnim blagdanom Svih svetih u petak.

Odluka je to iz Zadarske županije koja ima pravo rasporediti praznike u sklopu školske godine koja završava 17. lipnja. Do tog rasporeda se došlo, podsjeća resorni pročelnik Ivan Šimunić, po prijedlogu ravnatelja škola, ali i ocjene roditelja da je dug period od početka školske godine u rujnu do prvih praznika krajem prosinca.

Prvi jesenski praznici povezani su i sa štrajkom u školama. Zadarski školarci do sada su izgubili četiri radna dana. Kako će ih nadoknaditi, to je na Ministarstvu obrazovanja koje čak predlaže produžetk nastavne godine. Ona ima obaveznih 175 radnih dana i vjerojatno će se tu naći prostora, mišljenja je županijski pročelnik o tome kako će se nadoknaditi izgubljena nastava.

Hoće li biti štrajka tijekom jesenskih praznika? Za vrijeme praznika nema štrajka, odlučno će Jere Bilan, sindikalni povjerenik koji će i tijekom praznika biti aktivan u pregovorima koje su jučer školski sindikat prekinuli.

- Razgovaralo se o osnovici plaća, a nas zanimaju koeficijenti, ističe Bilan od kojeg doznajemo kako se još ne zna kad će i kako biti nastavljen idući štrajkaški ciklus.