Cijepljenje protiv gripe ove će godine započeti u sljedeće srijede na razini Hrvatske, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Svake godine nakon sezone gripe prikupljaju se s terena procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno (temeljene na odazivu na cijepljenje u protekloj sezoni), na temelju njih se naručuje cjepivo i distribuira prema tim procjenama. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je oko 10% više nego lani. Kako doznajemo od zadarskog epidemiologa Alana Medića, za Zadarsku je županiju nabavljeno 12 tisuća doza.

- Ove godine centraliziranim postupkom nabavljeno je četverovalentno cjepivo. To znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata), naglašava zadarski epidemiolog Alan Medić.

Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo.

Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz najrizičnijih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno. Krajem studenog ćemo na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju kategorije većeg rizika.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada „komercijalno" nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme, izvješćuju iz ZZJZ.

- Ne može se sa sigurnošću prognozirati početak sezone gripe. Najčešće, prvi pojedinačni bolesnici se počinju javljati u prosincu, a tijekom siječnja dolazi do znatnog porasta oboljelih i vrhunac sezone se se postiže krajem siječnja ili tijekom veljače. Međutim, ne može se znati hoće li i ove godine biti tako, zaključuje Medić.