Prema podacima Svjetske zdrastvene organizacije iz 2015., anemija pogađa 27% hrvatske djece u dobi do 5 godina, od čega je čak polovina uzrokovana manjkom željeza. Željezo je ključan mineral u rastu i razvoju djeteta jer stvara nove krvne stanice i dovodi kisik do svih tkiva. Bitan je za razvoj mozga i za jačanje imunološkog sustava.

Neki od simptoma anemije su:

- bljedilo kože
- umor i pospanost
- iritabilnost
- glavobolja
- usporen rast
- problem s koncentracijom i pamćenjem
- problem s učenjem

Ako Vaše dijete ima anemiju ili sumnjate na to, vrlo je bitno prilagoditi prehranu djetetovim potrebama. 

Hrana koja sadrži željezo:

- crveno meso i perad
- ribe i školjkaši
- žumanjak jajeta
- brokula
- špinat
- sušeno voće

Uz hranu koja sadrži veće količine željeza, dobro je konzumirati i izvore vitamina C jer takvi povećavaju absorpciju željeza u crijevima. Primjeri hrane koja je bogata vitaminom C su citrusi (limun, naranča, mandarina), paprika, brokula, cvjetača, kupus i rajčica. Prema tome, obrok koji sadrži komad mesa s kupusom ili ribu s brokulom bili bi idealni izbori za zadovoljavanje potreba za željezom Vašeg mališana.

Iva Tokić, mag.nutr

Iva Tokić završila je preddiplomski studij nutricionizma u Splitu te diplomski studij na Oxford Brookes University-u. Ima iskustva u izradama planova prehrane za poboljšanje različitih zdravstvenih stanja i bolesti, za trudnice i djecu različitih dobnih skupina, za sportaše te za unapređenje kvalitete života. Organizator je sportskih radionica te radionica za roditelje i djecu te je sudjelovala i u istraživačkom radu na temu glutena u prehrani.

Od sada radi u poliklinici Vrdoljak, pa u sklopu poliklinike možete pronaću usluge poput nutricionističkog savjetovanja, antropometrijskog mjerenja, analize prehrane i izrade planova prehrane. Poliklinika nudi vrlo individualiziran pristup uz koji možete dostići svoje ciljeve te istovremeno uživati u hrani koju volite. Planovi prehrane koje prilagođeni su vašim potrebama, željama, preferencijama, navikama i načinu života.