Danas se u zadarskom COIN- u održava stručni skup „Integracija izbjeglica - nove prilike za učenje" u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice", koji Udruga „MI" - Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s Agencijom UN-a za izbjeglice u RH - UNHCR Hrvatska. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica.

- Ideja je predstavljanje istraživanja koje je provedeno na razini stavova studenata o izbjeglicama i migracijama koje su radile kolege splitskog, riječkog i osječkog Sveučilišta. U završnom dijelu prvog dijela stručnog skupa predviđena je moderirana panel rasprava u kojoj će sami studenti ispričati ono što su oni konkretno radili, a nakon rasprave izlagat će sveučilišni zadarski profesori prof. dr. sc. Saša Božić i dr. sc. Sven Marcelić, kao i doc. dr. sc. Marita Brčić Kuljiš iz Splita te mag. act. doc. Gordana Horvat i dr. sc. Anita Blagojević iz Osijeka. O našim dužnostima prema izbjeglicama pričat će dr. sc. Nebojša Zelić iz Rijeke, a Tijana Tešija iz Udruge "MI" (Split) predavati će o mogućnostima za učenje kroz formalne i neformalne oblike, izjavila je moderatorica Dana Jurman Jakus.

Biti će predstavljena i platforma za mobiliziranje i informiranje dionika kao mjesto razmjene, jedinstvena kad je riječ o temi intergracije jer daje pregled svih postojećih dokumenata, služeći i osobama koje su u položaju integracije, ali i stručnjacima koji se bave migracijom.

Razgovarali smo i s Leom Milošić i Miljenkom Macan, studenticama sociologije Sveučilišta u Splitu.

- Cijeli smo se jedan semestar bavile analizom sadržaja novinskih članaka i Internet portala o izbjeglicama (2015./2018.), radeći usporedbu. Zaključile smo kako su mediji bili neutralni u izvještavanju o izbjeglicama, no bilo je jako puno negativnih stavova kod građana. Kao studenticama sociologije ovo je iskustvo bilo korisno i interesantno, sukladno aktualnoj temi, zaključile su splitske studentice.