U Škabrnji je jutros komemorativnim programom i kolonom sjećanja započelo obilježavanje 28. godišnjice srpskog napada na ovo ravnokotarsko mjesto, u kojemu je poginulo 26 branitelja i 56 civila. Počast stradalim mještanima došli su odati ministar obrane Damir Krstičević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar uprave Ivan Malenica, nekoliko hrvatskih župana među kojima je i zadarski Božidar Longin, generali Rahim Ademi, Miljenko Filipović, Mladen Fuzul...

- Vukovar, Škabrnja i sve žrtve u Domovinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljeni. Hrvatska vojska je napravila hodnju od Vukovara do Škabrnje kako bismo odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu. Danas Hrvatsku štiti moćna vojska. Upravo zato kako se ovakvi zločini nikada ne bi ponovili u Hrvatskoj, rekao je Krstičević u izjavi za N1.

Dodao je akko su se on i suradnici ponizno sjetili svih njihovih prijatelja suboraca, koji su poginuli u Domovinskom ratu.

- U mislima smo sa svim našim prijateljima. Drago mi je da danas imamo mlade hrvatske vojnike koji poštuju te vrijednosti Domovinskog rata. Kad sam čuo da ti dečki rade tu inicijativu s hodnjom, najmanje što sam mogao jest pridružiti se njima u posljednjoj etapi, poručio je ministar obrane.

Umirovljeni pukovnik i ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić svake godine na obljetnicu Škabrnje podsjeća kako ne postoji jedan krivac.

-Od prvog trenutka otkad se dogodila Škabrnja nitko nije odgovarao niti nikad neće. Ovo tvrdim da neće. Nitko nije pitao što je Ratko Mladić radio tih dana oko Škabrnje, što je radio 9. Kninski korpus....Ja već godinama nudim imena i prezimena zapovjednika, pukovnika i generala, majora i kapetani koji su vodili svoje postrojbe na Škabrnju. Mi peremo savjest sa Zoranom Banić i nekim marginalcima, istaknuo je Miljanić za RTL.

- Nije nama kriv nitko nego smo mi sami. Hrvatsko pravosuđe koje ne želi, jednostavno ne želi procesuirati ratne zločince. Iza toga stoje sve moguće vlade, stoji...ništa nije napravljeno. Jer danas nakon 28 godina da ništa nije napravljeno... Boli me rana Škabrnje, s njom ću i umrijeti, rekao je Miljanić.

Upitan da komentira izjavu zapovjednika obrane Škabrnje Marka Miljevića koji je kazao kako pravosuđe ne radi ništa po pitanju procesuiranja zločina, Krstičević je rekao: "Nažalost, to je jedan dio s kojim ne možemo biti zadovoljni. Ali ja se nadam da će pravda kad tad doći i da će oni koji su zaslužni za to i odgovarati".