Prvog dana frontalnog štrajka škole na zadarskom području nisu radile, potvrdio nam je povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jere Bilan. Nakon cirkularnog štrajka od danas je na snazi novi način borbe, a centralni prosvjedni skup zakazan je za 25. studenog na Markovom trgu.

- Većini članova sindikata želja je da ustraju u štrajku. Kod nekih članova postoji malo kolebanje ali nisu odustali od traženja svojih prava. Prema mojim informacijama, u niti jednoj zadarskoj školi nije bilo normalnog odvijanja nastave. Raduje nas što nam potporu daje sve više roditelja, koji su okupljeni u Facebook grupi "Podrška roditelja nastavnicima u štrajku". Jučer je grupa imala 12 tisuća članova, a sada ima 43 tisuće. Dobar dio njih s nama će prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu, rekao nam je Bilan.

Situacija je u osnovnim školama ipak komplicirana, jer nastava u prva četiri razreda ovisi o tome je li učiteljica u štrajku. Ako nije, nastava se normalno odvija. U višim razredima nastava se u principu ne odvija jer u štrajku nije tek nekolicina profesora, a odaziv učenika nije takav da bi im mogli održavati satove. U OŠ Petra Preradovića nastavu su sutra najavile tri učiteljice te pet predmetnih nastavnika, u OŠ Bartula Kašića šest učiteljica, u Stanovima i Smiljevcu ne znaju tko će raditi, internetska stranica Krune Krstića je zastarjela, a Šime Budinića uopće ne radi...

Komplikacije su nastale i u računima za produženi boravak. Naime, jedna neugodno iznenađena majka javila nam je kako je morala platiti isti iznos, unatoč tome što njezino dijete zbog štrajka nije išlo u školu. Ravnateljstvo to pravda izostankom informacije o dolasku učenika, no s druge strane, imamo primjere škola čiji su ravnatelji sami procijenili situaciju, naručili manje količine obroka te smanjili račune roditeljima koji su već dovoljno opterećeni ovakvom situacijom.