U subotu, 30. studenoga na Adventu u Zadru održat će se još jedno događanje u sklopu EU projekta Grada Zadra pod nazivom Pogodi pravi koš.

Radi se o programu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području grada Zadra, koji sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, a čiji je cilj podići svijest građana o važnosti smanjenja, ponovno upotrebe, razvrstavanja i kompostiranja otpada.

S obzirom na ciljeve cjelokupne kampanje, organizirana je „Večer bez plastičnih čaša na Adventu" kao korak u smanjenje korištenja jednokratne plastike u kućanstvima i ugostiteljstvu. Najavljene će večeri svi posjetitelji Adventa u Zadru moći konzumirati sve vrste pića iz papirnatih čaša te tako i sami doprinijeti projektu Pogodi pravi koš, ali i napraviti pravi korak za budućnost planeta.

Svi ugostitelji koji sudjeluju u akciji, bit će istaknuti prigodnim oznakama na njihovim štandovima, a u 19.30 sati posjetiteljima Adventa bit će predstavljen projekt Grada Zadra te ukratko prezentirane njegove značajke, kao i osnovne teme i ciljevi koji se njime žele ostvariti. Odabrana je upravo ova večer, s obzirom na to da je tada koncert grupe „Hladno pivo" te se očekuje velik broj posjetitelja i samim time velik doseg poruke projekta: Smanji, ponovo upotrijebi, razvrstaj - Pogodi pravi koš!

Cilj je potaknuti na cjelokupno smanjenje otpada, s naglaskom na jednokratnu plastiku koja se teško i sporo razgrađuje te tako uništava čitavi ekosustav, ističu organizatori.

Kampanja "Pogodi pravi koš" provodi se u sklopu projekta Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra, sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Zadar. Svrha projekta je da se potakne građane Grada Zadra na savjesno i odgovorno gospodarenje otpadom. Projektne aktivnosti osmišljene su na način da kombinacijom izobraznih i promotivnih aktivnosti sinergijski nametnu poruke kampanje široj javnosti i svim ciljnim skupinama projekta. Glavna svrha strateškog pristupa izgradnji svijesti stanovnika grada Zadra je omogućiti kontinuiranu i sustavnu komunikaciju u području održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje.

Više o projektu možete naći na web stranici www.pogodipravikos.hr i na društvenim mrežama.