Postignut je kompromis Vlade i sindikata obrazovanja, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima sidnikata obrazovanja. Od sutra ujutro kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.
Štrajk je gotov, sutra počinje normalna nastava za sve.

Štrajk zaposlenika u osnovnim i srednjim školama
te nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnika na fakultetima je završio, objavio je portal Srednja.hr.

Štrajk je započeo 10. listopada. Prvo se u tri ciklusa provodio cirkularno da bi od 19.11. počeo s frontanom provedbom. Danas je 36. radni dan štrajka, a učenici su izgubili 16 dana nastave, što je više od tri tjedna.

Sindikatima su vladajući ponudili povećanje koeficijenata za 3% od 1. prosinca 2019., a koje će se osjetiti na plaći za siječanj. Drugo povećanje koeficijenta za 1% bit će od 1. lipnja 2020. godine, a treće povećanje koeficijenata za 2% dogodit će se od 1. siječnja 2021. godine. U četvrtak će Vlada promijeniti Uredbu o koeficijentima u skladu s ovim dogovorom.

Istom dinamikom mijenja se plaća nenastavnom osoblju, ali kroz dodatke i poseban sporazum. Izuzetak su tajnici, računovođe i ravnatelji čiji će se status također riješiti kroz Uredbu o koeficijentima.

Uz navedeno, na razini Vlade usvojit će se akcijski plan o rješavanju problema nasilja u školama te problem anonimnih prijava, koje nastavnici također tražili na velikom prosvjedu 25. studenog. Branimir Mihalinec, čelnik srednjoškolskog sindikata istaknuo je kako Vladi jamče socijalni mir u vrijeme trajanja ovih sporazuma