Nastava u zadarskim školama produžena je do 26. lipnja, odnosno 29. svibnja za učenike završnih razreda srednjih škola. Zadarski ravnatelji uputili su osnivaču, Zadarskoj županiji, prijedlog o nadoknadi nastave propuštene za vrijeme štrajka te će se ubrzo znati izmijenjeni kalendari, kaže predsjednik županijskog ogranka Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Rade Šimičević.

- Mi smo u Gimnaziji Vladimira Nazora bili svih 16 dana u štrajku, što znači da ćemo uz skraćenje zimskih praznika i produžetak na ljeto morati naći još 5-6 dana u školskom kalendaru, kaže Šimičević.

Škole u kojima je nastava djelomično održavana imat će nešto manje sati za nadoknadu, ali će teško netko uspjeti sve odraditi bez diranja u posljednje rješenje - slobodne subote.

- Razmišljamo da se u tjednima kada tjedan nema pet nastavnih dana, poput onoga s Uskrsnim ponedjeljkom ili nakon povratka sa zimskih praznika, odradi nastava u subotu. Nisam pristalica formalnih rješenja pa da u takvim danima održavamo nastavu reda radi. Ako to budu subote, sve će se odraditi kao normalnim danima, kako učenici ne bi bili zakinuti. S njima smo već pričali i oni su suglasni s takvim prijedlogom, kaže Šimičević.

U prvom dijelu 2020. godine po toj računici radne subote bi mogle biti 11. siječnja, 18. travnja i 13. lipnja. Praznik rada pada na petak, pa ne izgleda praktično da se učenici u škole vraćaju 2. svibnja, iako su i u tom tjednu samo četiri radna dana.
Bez obzira kada nastava bude okončana u pojedinim školama, svjedodžbe se neće moći izdavati prije formalnog završetka 26. lipnja.