ZADAR - Šok i nevjerica jutros u Općini Pašman. Potencijalan i jedini kandidat za ulaganje u turistički projekt Južni Pašman pripreman više od 10 godina, američka kompanija Blackard Global, jutros je u 9:30 sati poslala "email" na adresu načelnika Krešimira Ćosića u kojem su objavili svoje odustajanje u zadnji tren. Rok završetka natječaja bio je danas u podne.

Umjesto ozbiljne ponude na koju su bili pozvani nakon prvog kruga međunarodnog natječaja, oni su rekli kako "eto, nisu znali". A natječaj je bio vrlo otvoren, konkretan sa svim uvjetima pa čak i vremenskom dinamikom. Rok za predaju ponude bio je 150 dana kojeg su Amerikanci u dva navrata produžili za tri mjeseca. Poznati investitori trebali su samo dostaviti jamstvo banke na dva milijuna eura, idejno rješenje i potpisati ugovor o pravu građenja na 99 godina. U općini Pašman okupili su se članovi stručnog povjerenstva, na čelu s općinskim načelnikom, koji su trebali njihovu ponudu otvoriti točno u podne. Umjesto toga čitali su poruku koju su dobili od Teksašanina Jeffory D. Blackarda koji odgovornost za taj poslovni potez, predbacuje na domaćine:

"Blackard Global, međunarodna tvrtka koja je u prošlosti zaslužna za preko dvije milijarde ulaganja u nekretninske projekte širom svijeta, sa žaljenjem mora konstatirati kako za sada odustaje od ulaganja u projekt koji je trebao biti realiziran na otoku Pašmanu. Iako su naišli na profesionalan pristup, transparentan odnos i dobru komunikaciju i u općini Pašman i u Zadarskoj županiji, ulagači iz Blackard Globala iz više se razloga za sada moraju povući iz projekta.

S obzirom na to da su do sada uložili stotine tisuća dolara u projekt na Pašmanu, želja za ulaganjem bila je više nego očita. Blackard Global od početka je bio informiran da postoje određene financijske obveze koje bi kao budući investitor trebao podmiriti, međutim, nisu bili svjesni da se radi o iznosu većem od 10 milijuna eura. Iako se kroz pregovore dvije strane taj iznos uspio smanjiti na otprilike dva i pol milijuna eura, to je još uvijek bio prevelik investicijski rizik. Mnogo govori i činjenica da je Blackard Global bio jedina tvrtka koja se uopće prijavila na natječaj.

Valja također imati na umu kako igralište za golf unutar projekta još uvijek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za tvrtku Pašman rivijera d.o.o. te da ne postoji urbanistički plan uređenja što je bila obveza investitora nakon kupovine udjela u društvu Pašman Rivijera te je dio zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika. Ukratko, riječ je o greenfield investiciji, a financijske obveze više odgovaraju bronwfield investiciji, što za Blackard Global nije prihvatljivo.

„Za nas, kao i za bilo koji investicijski fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje od gotovo 500 milijuna dolara, jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Kada bi i da smo izgradili resort te da je u budućnosti došlo do poremećaja na Sredozemnom turističkom tržištu našli bismo se u financijskim problemima, a kako pravila natječaja ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti održati stabilnost projekta. Također, općina nije bila u mogućnosti omogućiti bilo kakvo jamstvo za nas kao investitore. Iz mojeg iskustva, ovakve kapitalne investicije bilo gdje u svijetu moraju biti atraktivne za investitore. Nažalost, ovdje to nije bio slučaj.", priopćenje je kojeg potpisuje Jeffory D. Blackard, direktor Blackard Global.

U Općini Pašman tek će trebati pronaći alternativu za ovaj kapitalni projekt oko kojeg su podijeljeni i mještani otoka Pašmana.