RTL je sinoć donio priču o obitelji Basa iz Rovanjske, koja živi od 600 kuna za pomoć i njegu oca, a bez struje je tri i pol godine. Često nisu imali za jesti ništa osim suhog kruha. Radili su i živjeli skromno, a onda se razboljela cijela obitelj, pa su ostali bez posla.

Tri i pol godine bez struje ostavilo je na zidovima tamne tragove od voštanih svijeća i pare od zakuhavanja vode.

- Ja sam sa 16 godina počeo raditi jer mi roditelji nisu bili u mogućnosti plaćati školovanje. Ja sam prekinuo školu, išao sam, radio i hranio oca, majku, brata i sestru. Kad sam obolio nisam bio u mogućnosti pomagati ni njima ni sebi, kaže Ivica Basa.

Gubitak posla i neimaština uvukli su ga u začarani krug depresivno-anksioznog poremećaja.

- Ja sam i jučer hospitaliziran vozilom Hitne pomoći na Odjel psihijatrije jer sam zadnje dane pogotovo pao u totalnu depresiju.

Kuću im je nakon rata obnovila država, a sami su uredili fasadu dok su mogli raditi. Otac Dragan je dobio otkaz kad je obolio, a mirovinu treba čekati još dvije godine. Ima dijabetes i operirao je dva tumora. Majka Dragica ima bolna leđa i artritis.

- Ne mogu ih ni skupiti, ne mogu s njima ništa. Zato on pere rublje jer ja ne mogu ništa. Nekad ne mogu ni žlicu držati u rukama koliko me to boli, rekla je Dragica Basa.

Ivica ne traži milost, nego priliku da sam krene zarađivati. Prijatelji će mu pomoći izgraditi štalu, pa pozivaju i druge ljude da mu pomognu nabaviti i manje stado ovaca.

- Neka se odazove koliko tko može s građevinskim materijalom. Ljudi koji imaju stada ovaca, da pokušamo na taj način da netko donira ili ovcu ili janje, već što može ili netko tko to ne može da im donira financijska sredstva, rekao je Josip Deur iz Zadra.

- Da stanemo na svoje noge i da mogu pomoć svojim roditeljima. Jednostavno da živimo skromno, ali dostojno čovjeka, kazao je Ivica Basa.

Socijalna služba iz Obrovca im je pomogla s jednokratnim potporama, Općina Jasenice im je dala ogrjev, a zadarska odvjetnica Ivana Raspović se sama angažirala da im se ponovo uključi struja. Za Božić im se ispunila prva želja - uspjeli su upaliti svjećice na boru.

A Ivici Basi i njegovim roditeljima možete pomoći i vi.

Dragica Basa
Ulica Ante Base 35
Rovanjska, 23244 Starigrad Paklenica.
Broj računa (IBAN) koji je otvoren u OTP banci na koji možete uplatiti vaš doprinos: HR3324070003237414908 .