Uređenje plaža za predstojeću sezonu jedna je od najvećih misija gradske vlasti u najavi za 2020. godine. A hoće li uspjeti, s obzirom na zadane rokove za gradnju prvu fazu plaže Kolovare i Diklo te uređenja Jadrana?

Rokovi natječaja za izvođača radova na uređenju dijela plaže Kolovare još jedanput je pomaknut zbog manjih nejasnoća oko troškovnika. Umjesto 9. prosinca, pa produženog roka na 23. prosinca, prema najnovijoj odgodi, ponude će biti otvorene tek 24. siječnja.

Procijenjena vrijednosti posla na uređenju poteza od stare zgrade Poliklinike do objekta u kojem je bio Zara beach, iznosi 1.950 000 kuna bez PDV-a.

Nositelj ovog zahvata je Odjel za EU fondove koji je 2018. godine aplicirao za uređenje i tematizaciju plaže Kolovare te je Ministarstvo turizma za prvu fazu odbrilo 560.000 kuna. Ostatak iznosa planiran je u 2020. godini kako bi se do sezone kupanja, odnosno lipnja uredilo 170 metara obale.

- Do odgode je došlo na zahtjev potencijalnog izvođača koji je tražio pojašnjenje u troškovniku koje mora dati projektant. Uz to su se poklopili blagdanski dani pa je zbog toga došlo do pomicanja roka za mjesec dana, doznaje se od pročelnika Šime Erlića koji izražava uvjerenje da će se taj projekt ostvariti prema planu. Projektnu dokumentaciju kao i troškovnik izradila je Radionica Marušić.

Optimizam je to u odnosu na projekt uređenja obale i sunčališta u Diklu. Za taj projekt, kojeg je osmislio studio RENE, Grad Zadar je dobio 400 tisuća kuna iz Fonda za razvoj turizma na natječaju Ministarstva turizma. Nositelj tog posla je Odjela za graditeljstvo. Natječaj je proveden još u rujnu. Iako je ugovor potpisan s izabranim izvođačem radova, Sub mission iz Zadra na 2,4 milijuna kuna bez PDV-a, šestomjesečni radovi još nisu počeli. Vremenski uvjeti su odgodili otvaranje gradilišta do siječnja, kazao nam je pročelnik Darko Kasap.

Treći projekt uređenja plaže vodi Odjel za komunalne poslove. Ušminkavanje povijesne plaže Jadran, odnosno Marex, vodi se pod održavanje, zbog čega kao i u slučaju Punte Bajlo, neće trebati raspisivati natječaj. Radovi su najavljeni za početak 2020., a izvodit će ih Stipčević, koji je gradski koncesionar za javne površine. Oni su se javili i na natječaj za plažu Diklo, gdje je Stipčević ponudio 6 milijuna kuna, više nego dvostruko u odnosu na izabranog izvođača Sub mission.

U uređenje Punte Bajlo sa strane Bregdeti uložena je polovica od ukupnog ovogodišnjeg iznosa za plaže (600 tisuća kuna), dok je za uređenje plaže na Brodarici namijenjen velik dio od namjenskih milijun kuna, koliko je osigurano u proračunu za 2020. godinu. Uz Stipčević, opremu na plaži izvest će drugi gradski koncesionar Marex elektrostroj.

A što je s Petrčanima?