- Neka ovo bude dan nakon kojeg više niti jednom mladom hrvatskom čovjeku nećemo gledati u pete!, poručila je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, bacajući prvu lopatu cementa na kamen-temeljac za gradnju nove Studentske menze sa studentskim paviljonima u okviru Novog kampusa. U studentskoj menzi sa studentskim paviljonima u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru bit će smješteno ukupno 284 studentice i studenta. Zgrada će imati tri paviljona za smještaj s ukupno 129 soba: šest jednokrevetnih, 91 dvokrevetne i 32 trokrevetne sobe. Studentski restoran će imati 500 sjedećih mjesta, posluživat će 3.800 obroka dnevno pa će učenici iz cijele Hrvatske imati dodatne razloge za dolazak u Zadar na studij.

Prezentaciji u Novom kampusu koju su priredili član projektnog tima Robert Kartelo i arhitekt Vedran Pedišić nazočili su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, zamjenik župana Šime Vicković, bivši rektori Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Damir Magaš i prof. dr. sc. Ante Uglešić te brojni drugi.

- Sveučilište u Zadru je od svog osnivanja 2002. godine sanjalo ovaj dan; dan kada će ovaj dio Grada, nazvan Novi kampus, istinski početi dobivati oblik sveučilišnog kampusa. Ulaskom u realizaciju idejnog rješenja pokazali smo duboku svijest da smo dio Europske Unije koja nam omogućuje korištenje financijskih sredstava za gradnju sveučilišne infrastrukture. Naša misija je društveno-kulturno i gospodarski pridonijeti razvoju u lokalnom, regionalnom i nacionalnom kontekstu, i to u jednome - činiti Hrvatsku zemljom prilika mladima za studij, život i rad; činiti Zadar gradom, a Zadarsku županiju područjem istinskih mogućnosti za mlade za studij, život i rad i svima drugima koji žele razvijati sebe i svoje životno i okruženje, istaknula je rektorica Vican.

Arhitekt Pedišić je rekao kako zgrade slijede europski trend spajanja različitih funkcionalnih cjelina koji daje puno bolji kreativni proces.

- Priroda teži jednostavnosti a to bio i naš poziv, da pokušamo jedan kompleksan sadržaj što više pojednostaviti, rekao je Pedišić, koji je predstavio moderna arhitektonska i tehnološka rješenja te načine na koji je osigurana pristupačnost osobama s invaliditetom.

Sveučilištu u Zadru su za provedbu projekta dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu 67,4 milijuna kuna, a razliku do vrijednosti projekta osigurali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja (14 milijuna kuna) i Grad Zadar (6,2 milijuna kuna).

Nakon prezentacije uslijedio je odlazak na gradilište uz postojeći studentski dom, gdje su kamen-temeljac postavili studenti Renato Nović i Gloria Grbić. Prve lopate s cementom bacili su zadarska rektorica i ministar Pavić, a zadnje bi trebale biti bačene za oko godinu i pol dana, budući da se ulazak prvih studenata očekuje u akademskoj godini 2021./22.