Mimohodom 187 ratnih zastava od Spomenika braniteljima u Jazinama preko gradskog mosta do crkve sv. Šime obilježena je 27. obljetnica VRO Maslenica, akcije koja je pod kodnim imenom Gusar donijela prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske, prekinula prometnu blokadu i nagovijestila konalnu hrvatsku pobjedu.
Nakon budnice gradske glazbe te polaganja vijenaca nas gradskom groblju i spomeniku poginulim Imoćanima, pod Spomenik braniteljima položeno je 27 ruža u znak 27 godina od akcije. Među uzvanicima su bili ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, predstavnici civilne i vojne vlasti i drugi.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu.

- Operacija Maslenica je pokazala tada, 1993. godine, da je Hrvatska vojska i uvježbana i opremljena da može izvesti tako složenu operaciju, rekao je Krstičević uoči odavanja počasti.

- Ono što je možda imalo posebno značenje, to je poruka hrvatskome narodu da su Hrvatska vojska i policija, hrvatske oružane snage, kadre osloboditi svoju zemlju i izaći na državnu granicu - poručio je ministar branitelja Tomo Medved.

Naravno, puno je bilo i aktivnih sudionika akcije, predstavnika udruga branitelja, koji su zajedno u koloni sa zastavama krenuli prema gradu.