Škola mentalne aritmetike Malac Genijalac provodi program kojim djeca aktiviraju svoje mentalne kapacitete na zabavan i zanimljiv način. Trenutno su u tijeku upisi u nove grupe.

Škola Malac Genijalac Zadar krenula je s radom od jeseni, a postala je pravi hit za roditelje koji su odlučili svoju djecu upisati u ovu zanimljivu školu.

- Interes je bio odličan, reakcije još bolje, stvarno smo jako zadovoljni. Mentalna aritmetika nije samo računanje i matematika, ona obuhvaća trening mozga, aktiviranje moždanih stanica i razvoj velikog broja moždanih sinapsi koje se inače teže aktiviraju samo putem redovitog školovanja - ističe Jelena Pelajić Penđer, voditeljica škole.

Program se bazira na korištenju abaka, prilikom čega djeca koriste tri vrste podražaja, vizualne, auditivne i kinestetičke, odnosno VAK metoda. Vizualno percipiraju svaki broj, svaki pomak na našem abaku ima određeni zvuk, također u mentalnom računanju, emitiranje brojeva na velikim brzinama popraćeno je ritmičnim „zvukom broja", a kinestetika dolazi putem dodira.

- Sve to donosi odlične rezultate, jer je više osjetila uključeno. Ova tehnika dolazi iz Japana, gdje je integrirana u redovnu nastavu. Abak koji koristimo prilikom računanja zapravo se u Japanu zove Soroban, a koristi se već stoljećima, dio je Japanske tradicije, a zasigurno i jedan od razloga što se Japanci tako visoko pozicioniraju na svjetskoj sceni u svakom području. - ističe Jelena.

Malac Genijalac nalazi se u Ulici Admirala Jakova Šubića od Cezana 44 A, u prizemlju jedne privatne kuće, nasuprot crkve sv. Josipa, na Plovaniji, a ima nekoliko prostorija opremljenih da bi proces učenja bio što jednostavniji, i ugodniji djeci. Mi smo ih posjetili na jednom satu u školi.

- Djeca su koncentriranija, motiviranija, vidi se napredak u radu i redovnom školovanju. Prednosti škole su što je nastava individualna, učiteljice su posvećene djeci i stoje na raspolaganju za sva pitanja i nejasnoće. Nakon nekoliko mjeseci pohađanja djeca brže razmišljaju i zaključuju te imaju bolju pažnju. - rekla nam je jedna mama, čije dijete polazi Malac Genijalac.

Sve reakcije su vrlo slične, djeca pokazuju veći interes za učenje, čitanje i računanje, a od preko stotinjak polaznika škole, nekolicina ih je odustala od školovanja.

Djeca pokazuju veći interes za učenje, čitanje i računanje, vidljivo je i poboljšanje fine motorike. Roditelji navode da se se u samo tri mjeseca vidi veliki napredak, čak i povećani interes i za strane jezike, glazbu, ne samo za matematiku i računanje.

- Nekad je zadaću pisala po cijele dane, a sad kao da imam novo dijete. Dobiva petice iz matematike, kod kuće ne treba uopće pomagati, praktički je nevjerojatno kakav je napredak - istaknula je još jedna mama.

U dvije godine sve što nauče, djeci ostaje za cijeli život. Nešto je to poput vožnje bicikla. Naravno ako se vježba to se dodatno brusi, ali ne može se zaboraviti, čak i da se ne vježba, ističu u školi Malac Genijalac.

Vještina je to koja se trajno integrira, a kod odraslih su se već razvile sinapse, koje se tek mogu djelomično "trenirati", ali niti približno uz takav napredak kao kod djece.

- Mogu dobiti jako puno, za svakodnevni život. Odlična je to vježba i za primjerice Alzheimer ili neke slične poremećaje. Općenito se dešava buđenje mentalnih aktivnosti, što je odlična stvar - ističu u Malcu Genijalcu.

Nastava koja se održava u grupama do maksimalno 12 djece je vikendom, po tri školska, a kroz tjedan je i individualan rad, ovisno o potrebama, mogućnostima ili afinitetima djece. Tri su dobne grupe, predškolci, potom prvi i drugi razredi te djeca trećeg razreda i stariji.

Za mlađu djecu se koristi Numicon, koji traje od 5 mjeseci do godine dana. Radi se s Montessori materijalima, prilagođenim djeci od 3-5 godina, što je jako dobra prilagodba za Abak. Naglasak je na oblicima i bojama, gdje je svaki broj jedinstven i djeca vrlo lako povezuju osnovne računske operacije. Matematika prestaje biti toliko apstraktna te je u početku lakša za shvatiti.

Upisi su u tijeku i traju do kraja veljače ili do popunjavanja kapaciteta. Svi zainteresirani mogu se javiti telefonski na broj 0994681333 ili putem Facebook stranice, odnosno putem e-maila [email protected]

Važno za napomenuti je da je prvi sat probni, dakle svi mogu isprobati, prijaviti se i dovesti djecu na ogledni sat. Također, imajte na umu da je broj mjesta ograničen, te zbog velike potražnje požurite i osigurajte mjesto svom djetetu.