Županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je priopćenje za javnost s fotografijama koje ilustriraju njezinu tezu o devastaciji pomorskog dobra koje se, prema njezinom priopćenju, provodi u Diklu.

Prenosimo njezino priopćenje u cijelosti:

Trenutno je na hrvatskoj obali zahuktala divlja devastacija obale, posebno stjenovitih plaža koje raznorazni "investitori" i lokalnim šerifima bliski developeri masovno "uređuju" njenim nasipanjem mahom zemljanim materijalima, pa i šutom kako bi "stvorili" osetljivim turističkim tabanima pogodniju ravnu plažu.

Činjenica kako to dugoročno nepovratno uništava obalu, morski svijet, pa i dugoročno profitabilno bavljenje turizmom izgleda nikoga više ne zanima. Osobito ne hidrograđevinske i građevinske inspekcije jer se "ne mogu nositi sa tolikim brojem prekršaja" kako su nam interno objasnili svoj nerad i činjenicu da izgleda zadnjih godina nisu nikog kaznili za nasipanje obale. Službeni odgovor o radu prozvanih inspekcija u sklopu aktualnog sata Županijske skupštine Zadarske županije još čekam.

Zato je nevjerojatno kad se devastaciji obale pridruži i lokalna samouprava, čak sufinancirano od Ministarstva turizma?! Naime u jednoj od elitnijih zona u Zadru, Diklu, trenutno je u tijeku provedba ranije provedenog natječaja uređenja dikljanske plaže i šetnice prema uvjetima natječaja rješenjem koje je moralo ispod platforme sačuvati stjenovitu obalu.

Kako to izgleda u provedbi šaljem fotografije i molim hitni prestanak radova dok se inspekcija i nadležni odjel Grada Zadra (za graditeljstvo i prostorno uređenje) ne očituje o "službenoj" devastaciji u tijeku.

U nadi da ćemo ipak uspjeti sačuvati nešto za buduće generacije nakon dugogodišnje stihije, prijateljski pozdrav:

Marjana Botić

u ime Kluba Akcije mladih i Mosta skupštine Zadarske županije

P.S.

Za Diklo jedino rješenje je bilo jednosmjerna cesta uz more, biciklistička staza i uređenje dijela sadašnje prometnice za lakši pristup i korištenje kupališne zone: ograda, sjedalice, tuševi, košare za otpad...). Ali to ne košta, već treba biti natječaj, pa najbolji ponuditelj, pa izvođači i na kraju - devastacija. Posljednja slika je sadašnji izgled plaže. Bojim se kako poslije intervencije gradske uprave imamo nepovratno uništenu obalu.