Povodom dobivanja zaštićene oznake izvornosti za Paški sir, župan Božidar Longin danas je u Dom županije primio članove Udruge proizvođača Paškog sira otoka Paga. Udruga okuplja 13 registriranih proizvođača sira među kojima su tri najveće sirane na Pagu - Paška sirana, Sirana Gligora i MIH.

Paški sir je 24. zaštićeni hrvatski prehrambeni proizvod na razini EU, a oznakom izvornosti kupci će dobiti dodatnu sigurnost da je sir proizveden na otoku Pagu i od mlijeka paške ovce čime se zaštićuje ime ili naziv Paški sir od krivotvorenja i zloporabe. Uz janjetinu i sol, treći je zaštićeni proizvod s Paga s oznakom izvornosti.

- Unatoč današnjim modernim pogonima i strojevima, skromno mogu reći da je okus vašeg sira ostao isti kao onaj koji se proizvodio prije mnogo godina. Koliko god u moderno doba trčali za brojkama, jedino ono što vas može držati visoko je kvaliteta, pa se tako nadam da će vaša ostati trajna. Bez obzira na krški kraj i bogatstvo ljekovitog mediteranskog bilja, Paški sir ne bi bio takav bez vrijednih paških ruku koji su taj proizvod doveli do toga gdje je danas, rekao je župan Božidar Longin.

Prisutnima su se obratili i predstavnica Paške sirane Martina Pernar Škunca i predstavnik Sirane MIH Šime Baričević:

- Cijenimo što smo dobili priliku još jednom promovirati svoj Paški sir koji je 25. studenog prošle godine doživio svoj povijesni trenutak i ušao u registar zaštićenih proizvoda kao 24. hrvatski proizvod. Za nas paški sir nije samo prehrambeni artikl, već dio našeg naslijeđa, tradicije i razlog koji nas čini ponosnima, istakla je Pernar Škunca.

- Kao Udruga proizvođača paškog sira prisustvovali smo na sajmu u Berlinu gdje se još jednom pokazalo kako je naš paški sir blago koje treba njegovati. Reakcije europskog tržišta na njegovu kvalitetu iznimno su dobre. Nadam se da će obveza koju smo dobili o održavanju kvalitete paškog sira nastaviti dalje i proizvodnju podignuti na viši nivo. Naš je potencijal velik, zaključio je Baričević.

Na prijemu su nazočili i predstavnici OPG-ova Franjo Zubović i Figurica iz Kolana.

ČLANOVI UDRUGE

1. Paška sirana d.d., Pag

2. Sirana Gligora d.o.o., Kolan

3. Sirana Mih, Kolan

4. PUO Figurica, Kolan

5. OPG Franjo Zubović, Kolan

6. OPG Emil Oštarić, Kolan

7. OPG Krunoslav Vidas , Novalja

8. OPG Tomislav Vidas, Novalja

9. Puđa d.o.o., Pag

Novi članovi od 2020.

10. OPG Dražen Crljenko, Pag

11. OPG Domagoj Škoda, Povljana

12. OPG Branimir Čemeljić, Mandre (Kolan)

13. OPG Ksenija Gligora (obrt A&S),Mandre (Kolan)