Nakon 11 mjeseci od objave natječaja za predsjednika Županijskog suda u Zadru, Državno sudbeno vijeće (DSV) poništilo je natječaj na koji se prijavila trojica kandidata: uz tada aktualnog predsjednika Borisa Babića, javili su se domicilni suci Hrvoje Visković te Željko Đerđ.

DSV je natječaj za imenovanje predsjednika Županijskog suda u Zadru, objavljen 13. ožujka 2019. poništio zbog nove metodologije u ocjenjivanju kandidata. Iz DSV-a smo na naš upit dobili obrazloženje, te najavu kako će uskoro objaviti oglas za slobodno mjesto predsjednika Županijskog suda u Zadru.

"S obzirom da je predsjedniku Županjskog suda u Zadru, Borisu Babiću s 23. prosinca 2019., istekao mandat, a natječaj za imenovanje predsjednika predmetnog suda još nije bio okončan, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske ovlastio je Marijana Bitangu, da obavlja poslove sudske uprave u tom sudu dok predsjednik suda ne bude imenovan u skladu s odredbom članka 34. Zakona o sudovima. Rješenjem Posebnog vijeća Vrhovnog suda Republike Hrvatske za odlučivanje po žalbama poništena je odluka Sudačkog vijeća u Zadru o ocjeni obnašanja sudačke dužnosti jednog od kandidata na natječaju, te je predmet vraćen Sudačkom vijeću u Zadru na ponovno rješavanje. Budući da je u međuvremenu donesena nova Metodologija ocjenjivanja obnašanja sudačke dužnosti (stupila je na snagu 28. prosinca 2019.,) to je Državno sudbeno vijeće poništilo oglas za imenovanje predsjednika Županijskog suda u Zadru 12. veljače 2020., jer se ta Metodologija može primijeniti na oglase objavljene nakon njenog stupanja na snagu", navodi se u očitovanju iz DSV-a.

Do kada će sudac Marjan Bitanga biti v.d. predsjednik s obzirom da je izabran za suca novog kaznenog suda u Zagrebu, teško je predvidjeti u sporom pravosudnom procesu. Dosadašnji predsjednik Babić može raditi do 70. godine i on je raspoređen za drugostupanjskog suca na Kaznenom odjelu, gdje je kako doznajemo ažuran u Vijeću za rješavanje žalbi koje dobije zadarski sud.