U Hrvatskoj je, zaključno s 23. veljače, službeno registrirano ukupno 40 095 oboljelih od gripe, od kojih je 9 508 prijavljeno tijekom 8. tjedna 2020. godine, objavio je jučer Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji se ove godine nosi s pojavom koronavirusa koji ima simptome slične gripe.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Međimurske županije. Zadarska županija sa stopom od 205,2 prijava gripe na 100 tisuća stanovnika nalazi se na 13. mjestu po broju oboljelih.

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi. U ovom tjednu bilježimo manji broj oboljelih nego prethodnog tjedna. Vrhunac sezone bilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini država bilježi se srednji intenzitet, te se u nekoliko država bilježi visoki i vrlo visoki intenzitet. Oba virusa gripe tipa A i B cirkuliraju u Europi sa većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (60%).