U Benkovcu je u utorak otvorena nova zgrada Centra za socijalnu skrb. Sredstva za izgradnju i opremanje u iznosu od 5 milijuna i 300 tisuća kuna osiguralo je resorno ministarstvo, a 1200 korisnika s područja Benkovca, Stankovaca, Lišana i Polače dobilo je Centar izgrađen po europskim standardima, javljaju iz Zadarske županije.l

- Punih 25 godina Centar za socijalnu skrb u Benkovcu sa svojih 10 djelatnika radio je s korisnicima u skučenom i neuvjetnom prostoru od 87 kvadrata u kojem nismo mogli osigurati privatnost našim korisnicima, istaknula je ravnateljica Centra Milka Blekić.

Novi Centar za socijalnu skrb s površinom od gotovo 770 metara četvornih sagrađen je po europskim standardima koji će korisnicima omogućiti privatnost i diskreciju.

Vrpcu na otvorenju Centra prerezala je ministrica Vesna Bedeković koja je istaknula kako Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ulaže ne samo u infrastrukturu centara za socijalnu skrbi diljem zemlje već i u ljude, te da sličan događaj kao danas u Benkovcu možemo očekivati uskoro i u susjednom Biogradu u kojem se također otvara novi Centar za socijalnu skrb. Kako bi prikazali sigurnosne uvjeta za djelatnike u novoj zgradi, ministricu su na ulazu detektorom metala pregledali zaštitari.

U ime Zadarske županije nazočan je bio zamjenik župana Šime Mršić koji je izrazio zadovoljstvo što svjedoči završetku kvalitetnog projekta u Benkovcu.

- Sve nas veseli otvaranje ovog novog objekta koji će prije svega značiti ugodnije uvjete za rad zaposlenika, a siguran sam da će se to reflektirati i na bolju uslugu prema krajnjim korisnicima. Zadarska županija iz decentraliziranih sredstava izdvaja gotovo 2 milijuna kuna za sufinanciranje ogrjeva za potrebite, imamo dobru suradnju i s Caritasom zadarske nadbiskupije te Crvenim križem koji također provode programe socijalne skrbi, a putem javnog poziva pomažemo i rad mnogih udruga s ovog područja. Svjesni smo koliko je kvalitetna socijalna skrb značajna za ukupnu snagu nekog društva. Ipak, sve ovo što mi radimo ipak je, nazovimo to, na daljinu, preko odluka i drugih akata. Djelatnici Centra za socijalnu skrb oni su koji imaju neposredan kontakt s ljudima kojima je pomoć potrebna, a rad s ljudima najteži je. Donose vam oni svoje probleme koji su redovito vrlo teški, dolaze sa svojim nesretnim životnim pričama, neimaštinom, zdravstvenim poteškoćama i dr. Samo osobe s velikim stručnim znanjem i čvrstom osobnošću mogu se uhvatiti u koštac s tim. Stoga se nadam da će vam, drage djelatnice i djelatnici Centra za socijalnu skrb ovdje u Benkovcu, rad u novom prostoru biti makar dijelom olakšan.", rekao je zamjenik Mršić te zahvalio ministrici Bedeković na razumijevanju potreba centara, kao i svima ostalima koji su doprinijeli ostvarenju ovoga projekta, a ravnateljici i njenom timu zaželio uspješan nastavak rada.

Na svečanosti otvaranja nove zgrade Centra za socijalnu skrb nazočna je bila i državna tajnica Marija Pletikosa te gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić.