Predstavnici Zračne luke Zadar otvorili su dvije ponude pristigle na natječaj za izradu glavnog projekta i provođenje geotehničkih istražnih radova za rekonstrukciju i dogradnju vojne piste i rulnice.

Obje ponude niže su od procijenjene vrijednosti radova koja je iznosila 5.5 milijuna kuna. Na natječaj su se javili izrađivači idejnog projekta iz zagrebačke tvrtke Aking koji bi novi posao za zadarski aerodrom obavili za 5.25 milijuna kuna (bez PDV-a). Njihova je ponuda otvorena prije današnjeg službenog postupka, iz razloga što je stigla poštom u neoznačenoj kuverti, što je uvedeno kao primjedba.

Iz drugog kraja Hrvatske stigla je pak povoljnija ponuda. Dubrovački Trames, koji u referencama ima projekte za tamošnji aerodrom, ali i putničku luku Gruž, od Zračne luke Zadar zatražio je 4.849.557,02 kuna.

Odrabrani projektanti moraju izraditi geomehanički elaborat i glavni projekt za ishođenje građevinske dozvole i pritom se voditi idejnim projektom kojeg je 2016. godine izradio Aking. Prema njihovoj ocjeni, stanje je loše jer postojeća asfaltna i betonska kolnička konstrukcija ne zadovoljava uvjete nosivosti za planirano opterećenje. Sada slijedi postupak pregleda i ocjena pristiglih dviju ponuda.