Dan poslije, tako bi se moglo nazvati zadarsko stanje uma nakon što je jučer poslijepodne Stožer civilne zaštite Zadarske županije donio mjere kojima se zatvaraju sve uslužne djelatnosti - u prvom redu ugostiteljski objekti.

Više manje, oni su jutros odmah bili zatvoreni, a oni koji kao nisu bili upućeni, uradili su to nakon javnog upozorenja. Istodobno se proširila priča kako su policajci i komunalni redari, koji bi iako to nije još nigdje službeno objavljeno trebali nadzirati provođenje mjera, kažnjavali čak i goste tog jednog određenog objekta. To naravno nije istina. Za sada je sve na razini upozorenja, apeliranja na savjest, a kazne su moguće kada Nacionalni stožer potvrdi odluku zadarskog o mjerama zaštite od pandemije.

U Preku su, primjerice, na upozorenje policije zatvorena dva kafića čiji su se vlasnici oglušili. Bilo je, doznajemo i poziva prema Stožeru pojedinih ugostitelja koji su izrazili na ovakav ili onakav način, bojazan da će završiti na prosjačkom štapu.

Neki su ugostitelji ostavili terase na kojima se sjedilo uz "coffee to go", koja se može kupiti u pekarnicama, ali i u trafikama.. Vrijeme kada je dnevna stanka i kada je inače najviše Zadrana na Poluotoku, iskorišteno je za šetnju Gradom u kojem je javna površina opet vraćena građanima. Primjer toga je Trg koji je ponovno postao Narodni. Ne baš u cijelosti. Navike je teško mijenjati, pa je lakše ćakulati sjedeći nego na nogama. Ova situacija mnogima je test izdržljivosti, vrijeme promjena, odvikavanja od konzumerizma. Možda nekima prilika da se vrate prirodi, prekopaju vrtove, urede zapuštene terene - Carpe Diem.

Zadarski Dan poslije istražio je naš fotoreporter Krešimir Sorić: